Ziemniaki – warzywa o wyjątkowych walorach odżywczych

Ziemniaki – warzywa o wyjątkowych walorach odżywczych

05-09-2014 | Posted by Paulina

Kuchnia polska oferuje nam wiele wspaniałych i zdrowych dań. Składniki do ich przyrządzania są dostępne właściwie przez cały rok, choć sezonowość ma również swój urok kulinarny. Zazwyczaj z niecierpliwością czekamy na pierwsze truskawki, młode ziemniaki czy wspaniałe grzyby. Jesteśmy przyzwyczajeni do pewnej cykliczności w naszej kuchni. Wiemy, że latem królują świeże owoce – wiśnie, porzeczki, jagody, a zimą wspaniałe kiszone ogórki, kiszona kapusta, cebula czy czerwone buraki. 

Niewątpliwie z kuchnia polską kojarzą się ziemniaki. Spożywamy je głównie gotowane lub w postaci bardziej pracochłonnych klusek, knedli czy placków. Obecnie mało kto pamięta babkę ziemniaczaną, choć to wyjątkowy i okazały specjał.

Mimo tego, że lubimy ziemniaki i potrafimy tworzyć z nich różnorodne potrawy, nie znamy ich właściwości odżywczych.

Czy wiesz, że ziemniaki to wspaniałe źródło witamin?

Ziemniaki są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych w postaci skrobi. Zawierają błonnik pokarmowy i prawie wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C. Bogate są również w składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, chlor, magnez i żelazo. Spożywane samodzielnie mają działanie zasadotwórcze, stąd zalecane są osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowo – przełykowy. Nie zawierają glutenu.

Czy ziemniaki są kaloryczne?

Ziemniaki mają stosunkowo niewiele kalorii. Jeden średniej wielkości ziemniak o masie 80 g dostarcza około 65 kcal.

Dodawać ziemniaki do zupy czy nie?

Polacy jadają stosunkowo dużo zup. To bardzo dobrze. Są one szczególną formą umożliwiającą połączenie wielu warzyw, przypraw, mięsa i produktów zbożowych. Zupy z ziemniakami są mniej kaloryczne, niż te z makaronem czy ryżem. Należą do potraw lekkostrawnych. Zimą takie zupy rozgrzewają i dostarczają cennych witamin.  Dodatkowo jeśli ziemniaki rozdrobnimy na drobną papkę, powstanie swoisty krem, który syci organizm na długo. Aby zupy z ziemniakami były prawdziwym kluczem do zdrowia, nie stosujmy zasmażek, śmietany do zabielania czy dużych ilości soli. 

News Tags