Cztery przepisy z zieloną herbatą

04-06-2016

Zielona herbata to samo zdrowie, szczególnie dla osób dbających o linię. Wspomaga przemianę materii, spalanie tłuszczu oraz zawiera bogactwo antyoksydantów – o tym wie niemal każdy. Ale niewielu z nas ma świadomość, że zieloną herbatę można spożytkować w kuchni na wiele sposobów, nie tylko parząc ją jako gorący napój. Poznaj cztery przepisy i odkryj zieloną herbatę na nowo.

Koktajl z zielonej herbaty

Chcesz przyrządzić owocowy shake lub pyszny koktajl bez mleka? Zamiast wody, dodaj do niego przestudzoną, zieloną herbatę. Wzbogacisz smak napoju, a przy tym nadasz mu właściwości antyoksydacyjne i odchudzające.

Shake bananowo jaglany z zielonej herbaty

1 banan
2 łyżki gotowanej kaszy jaglanej
6 truskawek
1 łyżeczka miodu
1 żółtko jajka
Szklanka zielonej herbaty

Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W zależności od tego, czy wolisz koktajl gęstszy czy rzadszy, możesz dodać więcej lub mniej herbaty.

Zielona herbata na zimno

Zielona herbata to doskonały, orzeźwiający napój na letnie dni. W wersji ice tea, sprawdza się o wiele lepiej niż klasyczna, czarna herbata. Ma nie tylko bogatsze właściwości, ale też o wiele ciekawszy smak.

Zielona ice tea

3 szklanki zielonej herbaty
Ksyliotol do smaku
Kilka listków mięty
3 plasterki limonki

Herbatę słodzimy ksylitolem. Następnie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przelewamy do dzbanka, dodajemy limonkę i miętę. W bardzo upalne dni możesz dodać kilka kostek lodu. Lód również możesz przygotować mrożąc zieloną herbatę.

Naleśniki z zieloną herbatą matcha

Jeśli cenisz właściwości zielonej herbaty, koniecznie poznaj matcha. Jest to specjalny gatunek zielonej herbaty, dostępny w sprzedaży w formie proszku. Możesz pić go jako napój lub dodawać do potraw. Matcha dodana do twoich wypieków nie tylko wzbogaci je o właściwości antyoksydacyjne, ale też doda im ciekawy, zielony kolor.

Zielone naleśniki z matcha

2 szklanki mleka roślinnego
2 szklanki mąki, np. gryczanej
1 Jajko
Czubata łyżeczka matcha
Szczypta soli

Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej masy. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Możesz spożywać je na słodko lub w wersji pikantnej i mięsnej.

Sos do sałatek z zielonej herbaty

Zielona herbata może być doskonałym zamiennikiem wody w sosach sałatkowych. Możesz zastosować ją praktycznie do każdego rodzaju sałatek, zarówno mięsnych jak i owocowych. Aby przygotować sos, wystarczy Ci niewielka ilość herbaty, możesz jednak zaparzyć ja mocniej.

Sos czosnkowy z zieloną herbatą

3 łyżki zielonej herbaty
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Jeden ząbek czosnku
Szczypta estragonu

Herbatę zmieszaj z olejem lub oliwą. Dodaj sok z cytryny i estragon. Na koniec wyciśnij do sosu ząbek czosnku. Sos wspaniale będzie współgrać z sałatkami mięsnymi lub zawierającymi owoce morza.

Smacznego!