Cztery przepisy z zieloną herbatą
Zielona herbata to samo zdrowie, szczególnie dla osób dbających o linię. Wspomaga przemianę materii, spalanie tłuszczu oraz zawiera bogactwo antyoksydantów – o tym wie niemal każdy. Ale niewielu z nas ma świadomość, że zieloną herbatę można spożytkować w kuchni na wiele sposobów, nie tylko parząc ją jako gorący napój. Poznaj cztery przepisy i odkryj zieloną herbatę na nowo.

Koktajl z zielonej herbaty
Chcesz przyrządzić owocowy shake lub pyszny koktajl bez mleka? Zamiast wody, dodaj do niego przestudzoną, zieloną herbatę. Wzbogacisz smak napoju, a przy tym nadasz mu właściwości antyoksydacyjne i odchudzające.
Shake bananowo jaglany z zielonej herbaty
1 banan
2 łyżki gotowanej kaszy jaglanej
6 truskawek
1 łyżeczka miodu
1 żółtko jajka
Szklanka zielonej herbaty
Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W zależności od tego, czy wolisz koktajl gęstszy czy rzadszy, możesz dodać więcej lub mniej herbaty.
Zielona herbata na zimno
Zielona herbata to doskonały, orzeźwiający napój na letnie dni. W wersji ice tea, sprawdza się o wiele lepiej niż klasyczna, czarna herbata. Ma nie tylko bogatsze właściwości, ale też o wiele ciekawszy smak.
Zielona ice tea
3 szklanki zielonej herbaty
Ksyliotol do smaku
Kilka listków mięty
3 plasterki limonki
Herbatę słodzimy ksylitolem. Następnie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przelewamy do dzbanka, dodajemy limonkę i miętę. W bardzo upalne dni możesz dodać kilka kostek lodu. Lód również możesz przygotować mrożąc zieloną herbatę.
Naleśniki z zieloną herbatą matcha
Jeśli cenisz właściwości zielonej herbaty, koniecznie poznaj matcha. Jest to specjalny gatunek zielonej herbaty, dostępny w sprzedaży w formie proszku. Możesz pić go jako napój lub dodawać do potraw. Matcha dodana do twoich wypieków nie tylko wzbogaci je o właściwości antyoksydacyjne, ale też doda im ciekawy, zielony kolor.
Zielone naleśniki z matcha
2 szklanki mleka roślinnego
2 szklanki mąki, np. gryczanej
1 Jajko
Czubata łyżeczka matcha
Szczypta soli
Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej masy. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Możesz spożywać je na słodko lub w wersji pikantnej i mięsnej.
Sos do sałatek z zielonej herbaty
Zielona herbata może być doskonałym zamiennikiem wody w sosach sałatkowych. Możesz zastosować ją praktycznie do każdego rodzaju sałatek, zarówno mięsnych jak i owocowych. Aby przygotować sos, wystarczy Ci niewielka ilość herbaty, możesz jednak zaparzyć ja mocniej.
Sos czosnkowy z zieloną herbatą
3 łyżki zielonej herbaty
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Jeden ząbek czosnku
Szczypta estragonu
Herbatę zmieszaj z olejem lub oliwą. Dodaj sok z cytryny i estragon. Na koniec wyciśnij do sosu ząbek czosnku. Sos wspaniale będzie współgrać z sałatkami mięsnymi lub zawierającymi owoce morza.
Smacznego!