5 przepisów na pyszne i zdrowe przekąski
Szukacie pomysłów na smaczne, dietetyczne przekąski, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia w pracy, w domu czy w szkole? Mamy dla Was 5 przepisów na zdrowe małe co nieco - do pochrupania lub zamiast niezdrowych, kalorycznych słodyczy. A najlepsze jest to, że możecie przygotować te przekąski w weekend i zajadać się nimi przez cały tydzień! Smacznego :)

1. Jabłkowe czipsy
Pyszne i chrupiące czipsy jabłkowe są doskonałym zamiennikiem słonych przekąsek, ale również świetnie sprawdzą się jako deser. A dodatkowo pomogą w detoksykacji organizmu oraz odchudzaniu.
Składniki:
- 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż pokrojone na plasterki jabłka. Posyp je cynamonem i stewią lub ksylitolem (jeśli mają być słodsze). Piecz przez ok. 2 godziny, aż jabłkowe czipsy staną się lekko brązowe i będą miały chrupiącą skórkę. Wtedy wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gotowe :)
Jeśli nie masz czasu lub nie chce Ci się samemu przygotowywać chipsów, w naszym sklepie znajdziesz rozwiązanie! Ekologiczne Chipsy jabłkowe gotowe do spożycia :)
2. Muffinki z żurawiną
Babeczki są jednym z najpopularniejszych deserów, ponieważ bardzo łatwo jest je przygotować. Nie mają też dużo kalorii - jeden muffinek to tylko 100 kcal! Dzieki temu możesz wypróbować je bez wyrzutów sumienia. A żurawina dodatkowo dba o doskonałą kondycję dróg moczowych i nerek, pomaga w odchudzaniu, a nawet odmładza!
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu (opcjonalnie)
- 1/2 porcji izolatu białka serwatki Best Whey To Fit
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka świeżej lub suszonej żurawiny
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 duże jajko
- 1/2 małego kubeczka jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- saszetka smakowa SHAPE iT Sweet Vanilla
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. W innym naczyniu wymieszaj żurawinę, olej kokosowy, jajko, jogurt naturalny i skórkę pomarańczową. Połącz zawartość obu naczyń i ponownie wymieszaj na gładką masę. Przelej ją do foremek na muffinki i piecz przez ok. 15 minut.
3. Owocowe kostki
Owoce są pyszne i zdrowe, ale niestety nie zachowują długo swojej świeżości. Dlatego możesz nadać im nową formę i dłużej cieszyć się ich smakiem oraz bogactwem witamin i przeciwutleniaczy. Pomogą Ci w tym te pyszne kostki owocowe.
Składniki:
- 4 szklanki dowolnych świeżych owoców (śliwek, wiśni, truskawek, brzoskwiń, jagód, malin itd.)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- saszetka smakowa SHAPE iT Sweet Vanilla
- 6 łyżek żelatyny
Przygotowanie:
Zmiksuj owoce na gładką masę, przelej ją do garnka i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wylej do szklanego naczynia, ostudź i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po zastygnięciu pokrój masę w kostkę.
4. Domowe proteinowe "krakersy"
Mamy dla Ciebie nie tylko słodkie przekąski - te możesz zrobić również w wersji słonej. To prawdziwy zastrzyk energii i doskonały smak. Jeśli zaś chcesz, aby były bardziej czekoladowe, możesz do nich dodać jeszcze 2 łyżeczki niesłodzonego kakao.
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 1 saszetka smakowa SHAPE iT Sweet Vanilla
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca namocz i pozostaw na noc. Następnego dnia zmiksuj je razem z daktylami, olejem kokosowym, waniliową saszetką smakową i solą. Masę rozsmaruj równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp pestkami dyni, sezamem i połamaną na drobne kawałki czekoladą. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a po wyjęciu pokrój w kwadratowe "krakersy".
5. Czekoladowy deser z komosą ryżową
Quinoa (komosa ryżowa) ma większą zawartość białka i aminokwasów niż inne zboża. Dodatkowo zawiera dużo błonnika, który reguluje trawienie, a także zdrowych kwasów tłuszczowych, które chronią serce i naczynia krwionośne. Zazwyczaj komosa ryżowa jest polecana do potraw z mięsem, ale dziś mamy dla Ciebie jej inne, słodkie zastosowanie.
Składniki:
- 1.5 szklanki komosy ryżowej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 6 łyżek syropu klonowego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżki dowolnego masła orzechowego
Przygotowanie:
Ugotuj i ostudź komosę ryżową. Umieść w garnku kakao, olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowe. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej komosę ryżową i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do dowolnych foremek i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe! :)