Zamień sól kuchenną na różową sól himalajską!

03-02-2017
Różowa sól himalajska nie jest jedynie kolejnym produktem marketingowym, ale prawdziwą skarbnicą zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z tradycyjnej soli kuchennej i zamienić ją na sól himalajską.

Bogactwo mikroskładników

Różowa sól himalajska jest jednym z najczystszych rodzajów soli, jakie można znaleźć na Ziemi. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości mikroskładników i minerałów, których próżno szukać w zwykłej soli kuchennej. Biała, popularna w polskich domach sól, została pozbawiona wszelkich substancji mineralnych, przez co jej spożywanie nie przynosi Twojemu organizmowi żadnych korzyści zdrowotnych. Dla porównania, różowa sól himalajska zawiera aż 84 rodzaje substancji mineralnych, elektrolitów i pierwiastków. Liczba ta jest szczególnie imponująca, jeżeli uświadomimy sobie, że na świecie znane jest tylko 118 rodzajów pierwiastków.

Najistotniejsze z nich to:

  • wapń
  • magnez
  • jod
  • cynk
  • żelazo

Magnez- najważniejszy pierwiastek w ludzkim organizmie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że magnez ma, zaraz po tlenie i wodzie, kluczowe znaczenie dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.

Objawami, które wskazują, że możesz cierpieć na niedobór magnezu, są:

  • częste skurcze
  • zwiększone napięcie mięśniowe
  • zaparcia
  • problemy z układem moczowym
  • bóle głowy
  • kłopoty z przeżuwaniem i przełykaniem
  • bezsenność
  • niepokój
  • kołatanie serca i ataki paniki

Zamiana zwykłej soli, na sól himalajską uchroni Cię od groźnych dla zdrowia i samopoczucia niedoborów magnezu.

Detoksykacja

Sól himalajska pomimo, że tradycyjnie spożywana jest wraz z pożywienie, dzięki swoim właściwościom, może także służyć jako pomoc w detoksykacji organizmu. Trudno o lepszy i bardziej naturalny środek do kąpieli niż różowa sól himalajska. Dodana do wody, rozpuści się, a zawarte w niej substancje z łatwością przenikną do wnętrza skóry. Na efekt nie trzeba będzie długo czekać. Po wyjściu z wanny poczujesz się zrelaksowany, a Twoje samopoczucie na skutek oczyszczenia organizmu z toksyn, ulegnie znacznej poprawie.

Lepsze trawienie

Dopraw ulubioną potrawę różową solą himalajską, a unikniesz kłopotów trawiennych! Zawarte w niej minerały wspomogą pracę Twoich jelit, a także ułatwią przyswajanie substancji zawartych w pożywieniu. Dzięki temu Twoje ciało wyciągnie więcej korzyści z jedzenia, a Ty będziesz dłużej syty.