Zalecenia dietetyczne dla osób z biegunką

Zalecenia dietetyczne dla osób z biegunką

09-09-2014 | Posted by Paulina

Może mieć różne przyczyny, różny czas trwania i różny przebieg. Często dotyka osoby będące w podróży, szczególnie w dalekich zakątkach świata. Najbardziej niebezpieczna jest dla dzieci i osób starszych. O czym mowa? Oczywiście o biegunce.

Powstało wiele mitów na temat tego co można, a czego nie wolno jeść podczas biegunki. Są zwolennicy głodówki i tacy, którzy zalecają jeść więcej niż zwykle, aby nie stracić na wadze.

Jakie produkty spożywcze wyeliminować z diety podczas biegunki zakaźnej?

Podstawowym i najważniejszym zaleceniem jest wypijanie dużej ilości płynów. Im stolce są bardziej obfite i częste, tym więcej powinniśmy się nawadniać. Napoje należy przyjmować często, ale w małych porcjach. Do tego celu najlepsza jest woda niegazowana, ale można również pić słabą herbatę. Kawę należy zostawić na inną okazję, ponieważ zawarta w niej kofeina pobudza motorykę jelit. Zrezygnować należy też z soków owocowych i warzywnych, które zawierają znaczne ilości błonnika i cukrów, co nasila objawy biegunki i sprzyja wystąpieniu wzdęć. Napoje gazowane, zwłaszcza słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, także niekorzystnie wpływają na funkcje jelit.

W czasie biegunki złym pomysłem jest jedzenie mięsnych wywarów czyli rosołów i zup. Pokarmy te charakteryzują się wysoką osmolarnością. Oznacza to, że gdy znajdą się w jelicie, zamiast oddać wodę do organizmu „wciągają” ją do światła jelita. Przez to biegunka się nasila. Stolce mają większą objętość i oddawane są częściej.

W „diecie biegunkowej” nie zaleca się spożywania pokarmów bogatych w błonnik. Należą do tej grupy, wspomniane wcześniej soki owocowe, ale przede wszystkim surowe warzywa, owoce, ciemne pieczywo, kasze i produkty zawierające otręby. Szczególnie niekorzystny wpływ na przebieg biegunki mogą mieć potrawy zawierające zasmażaną cebulę, surową cebulę czy czosnek.

Bezwzględnie z codziennej diety, na okres 2-3 tygodni,  należy wyłączyć surowe mięso, surowe i wędzone ryby, szynkę surową wędzoną, sery z mleka niepasteryzowanego oraz sery pleśniowe.

Skoro tak wiele pokarmów jest niewskazanych, co można jeść?

Zalecane są gotowane w wodzie lub na parze warzywa (marchew, pietruszka, ziemniak), z niewielką ilością przypraw. Wykluczyć z diety należy ostre przyprawy, np. chili, curry, kurkuma, ponieważ przyspieszają motorykę jelit. Można jeść również białe pieczywo, ryż i makarony. Pokarmy należy urozmaicać powoli, jeść małe porcje ale często. Starajmy się nie spożywać dużej ilości produktów mlecznych (mleko świeże, biały ser, ser żółty). W przebiegu biegunki wirusowej często występuje bowiem okresowa nietolerancja laktozy (cukier obecny w mleku).

Jakie produkty spożywcze wprowadzić do diety podczas biegunki zakaźnej?

W przebiegu biegunki zakaźnej korzystny wpływ na układ pokarmowy mają pektyny. Jest to rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika. Działanie pektyn polega na tym, że pochłaniają one wodę znajdującą się w świetle jelita, przez co stolce stają się mniej płynne. Substancje te znajdują się w: gotowanej marchwi, gotowanym jabłku (lub musie z gotowanych jabłek) i  bananach.

 

 

News Tags