Zaburzenia smaku w wieku podeszłym
Podeszły wiek jest nieodłącznym etapem w życiu każdego człowieka. Funkcjonowanie narządów ulega zmianie, m.in. dotyczy to zmysłu smaku. Na języku znajdują się receptory smakowe, czyli kubki smakowe. Odpowiadają za odczuwanie gorzkiego, słonego, kwaśnego i słodkiego smaku, ale z wiekiem ulegają one zanikowi.
Niesłone i niesłodkie?
Zmniejszenie brodawek smakowych skutkuje obniżeniem przewodzenia informacji o rodzaju smaku z komórek do mózgu. Dotyczy to głównie kubków odpowiadających za słony i słodki. Natomiast nasila się odczuwanie gorzkiego i kwaśnego. Odczuwanie smaku ustarszych osób jest również upośledzone przez liczne dolegliwości towarzyszące, takie jak cukrzyca, choroby nerek, wątroby, miażdżyca, a także zmniejszone wydzielanie śliny.
Skutki zaburzeń smaku
Bez wątpienia zaburzenia smaku utrudniają codzienne życie, zwłaszcza gotowanie, ale też odbierają przyjemność z jedzenia. Stanowią zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza przesalanie pokarmów, gdyż nadmiar sodu wpływa m.in. na funkcje nerek i serca.
Sód wydalany jest przez nerki. Jego nadmiar powoduje uszkodzenie śródbłonka kłębuszków nerkowych i utrudnienie retencji. Następuje uszkodzenie nerek, zatrzymanie wody w organizmie, co skutkuje obrzękami kończyn. Przesalanie przyczynia się do rozwojunadciśnienia tętniczego oraz innych dysfunkcji układu krążenia. Nadmierne solenie może też powodować rozwój nowotworów żołądka.
Jak uniknąć nadmiaru soli?
- Staraj się zachować umiar w soleniu przygotowywanych pokarmów.
- Używaj produktów o obniżonej zawartości soli.
- Unikaj wędzonych, marynowanych produktów lub tych zawierających glutamian sodu.
- Stosuj sole niskosodowe, dostępne na rynku są sole potasowe i magnezowe.
- Staraj się nie dosalać posiłków.
- Unikaj słonych przekąsek.