Zaburzenia smaku w wieku podeszłym

Zaburzenia smaku w wieku podeszłym

29-01-2014 | Posted by Natalia

Podeszły wiek jest nieodłącznym etapem w życiu każdego człowieka. Funkcjonowanie narządów ulega zmianie, m.in. dotyczy to zmysłu smaku.  Na języku znajdują się receptory smakowe, czyli kubki smakowe. Odpowiadają za odczuwanie gorzkiego, słonego, kwaśnego i słodkiego smaku, ale z wiekiem ulegają one zanikowi.

17533270_xl (1)

Niesłone i niesłodkie?

Zmniejszenie brodawek smakowych skutkuje obniżeniem przewodzenia informacji o rodzaju smaku z komórek do mózgu. Dotyczy to głównie kubków odpowiadających za słony i słodki. Natomiast nasila się odczuwanie gorzkiego i kwaśnego. Odczuwanie smaku ustarszych osób jest również upośledzone przez liczne dolegliwości towarzyszące, takie jak cukrzyca, choroby nerek, wątroby, miażdżyca, a także zmniejszone wydzielanie śliny.

Skutki zaburzeń smaku

Bez wątpienia zaburzenia smaku utrudniają codzienne życie, zwłaszcza gotowanie, ale też odbierają przyjemność z jedzenia.  Stanowią zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza przesalanie pokarmów, gdyż nadmiar sodu wpływa m.in. na funkcje nerek i serca.

Sód wydalany jest przez nerki. Jego nadmiar powoduje uszkodzenie śródbłonka kłębuszków nerkowych i utrudnienie retencji. Następuje uszkodzenie nerek, zatrzymanie wody w organizmie, co skutkuje obrzękami kończyn. Przesalanie przyczynia się do rozwojunadciśnienia tętniczego oraz innych dysfunkcji układu krążenia. Nadmierne solenie może też powodować rozwój nowotworów żołądka.

Jak uniknąć nadmiaru soli?

  • Staraj się zachować umiar w soleniu przygotowywanych pokarmów.
  • Używaj produktów o obniżonej zawartości soli.
  • Unikaj wędzonych, marynowanych produktów lub tych zawierających glutamian sodu.
  • Stosuj sole niskosodowe, dostępne na rynku są sole potasowe i magnezowe.
  • Staraj się nie dosalać posiłków.
  • Unikaj słonych przekąsek.
News Tags