Właściwości odżywcze polskich owoców

Właściwości odżywcze polskich owoców

09-09-2014 | Posted by Paulina

Lato oraz wczesna jesień obfituje w różne gatunki rodzimych owoców. Ich łatwa dostępność oraz niska cena zachęcają do spożywania oraz sporządzania przetworów. Jakie owoce jeść, aby dostarczyć swojemu organizmowi cennych substancji odżywczych?

 

Śliwki:

Są bogatym źródłem błonnika, koniecznego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego – poprawiają motorykę jelit i zapobiegają zaparciom.  Wpływają korzystnie na układ krążenia, chroniąc przed zawałem serca, dzięki zawartości cennych soli mineralnych oraz pektyn, obniżających poziom „złego” cholesterolu.  Duża ilość żelaza zapobiega powstawaniu jego niedoborów, a witaminy - B1 oraz PP – wspomagają funkcjonowanie naszego mózgu i poprawiają kondycję skóry. Substancje zawarte w śliwkach, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, mają działanie odmładzające – wpływają korzystnie na cerę, paznokcie i włosy.  Śliwki zachowują podobne właściwości odżywcze zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Ta druga postać jest jednak o wiele bardziej kaloryczna.

Wiśnie:

Zawierają ogromną ilość witamin, zwłaszcza A i C, nazywanych „witaminami młodości” – wpływają one korzystnie na skórę, wzrok i naszą odporność. Zawarte w wiśniach kwasy owocowe i rutyna powodują, że możemy z nich sporządzać maseczki pielęgnacyjne na twarz. Rozdrobnione owoce odżywią skórę, poprawią jej koloryt oraz będą zapobiegać powstawaniu „pajączków”.

 Pektyna obecna w wiśniach przyspiesza trawienie, pomaga w usuwaniu nadmiaru „złego” cholesterolu oraz  toksyn. Wiśnie doskonale sprawdzają się w terapii odchudzającej – są niskokaloryczne a ich spożycie wywołuje długotrwałe uczucie sytości. Można z nich przyrządzać kisiele, kompoty i galaretki.

Maliny:

 Są jednym z bogatszych źródeł polifenoli, oraz witamin C i E – naturalnych silnych przeciwutleniaczy.   Maliny działają odmładzająco oraz zapobiegają powstawaniu wielu chorób, np. nowotworów. Działają ponadto przeciwzapalnie oraz napotnie – sok pozyskiwany z malin jest często stosowany w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Ich działanie rozkurczowe może być pomocne w dolegliwościach bólowych związanych z menstruacją. Sok z malin hamuje rozwój bakterii jelitowych pomagając w zwalczaniu biegunki. Natomiast świeże maliny dzięki zawartemu w nich błonnikowi, zapobiegają zaparciom.

Izolowany z malin keton ma potwierdzone badaniami naukowymi działanie odchudzające – wpływając na enzymy biorące udział w metabolizmie tłuszczów.

News Tags