Witaminy i minerały – niezbędne w codziennej diecie

22-01-2014 | Posted by Natalia

Witaminy i sole mineralne są niezbędne w diecie każdego człowieka, ponieważ wspomagają liczne procesy biologiczne. Powinny być dostarczane organizmowi ponieważ są syntetyzowane w małych, niewystarczających ilościach.

Witaminy i sole mineralne są niezbędne w diecie każdego człowieka, ponieważ wspomagają liczne procesy biologiczne. Powinny być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ są syntetyzowane w małych, niewystarczających ilościach.

Witaminy są związkami organicznymi stanowiącymi katalizatory licznych reakcji zachodzących w ciele. Dzielą się pod względem rozpuszczalności na dwie grupy:

  • rozpuszczalne w wodzie
  • rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w wodzie: 

Witamina C (kwas askorbinowy): przeciwutleniacz, chroni przed działaniem wolnych rodników i przed infekcjami, wzmacnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran.

B1 (tiamina): wspomaga produkcję czerwonych krwinek, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie włókien nerwowych i mięśniowych.

B2 (ryboflawina): odpowiada za prawidłowy stan i funkcjonowanie błon śluzowych oraz skóry, umożliwia prawidłowe widzenie barw, zapewnia ostrość wzroku nocą.

B5 (kwas pantotenowy): chroni przed infekcjami, poprawia stan włosów i skóry, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

B6 (pirydoksyna): odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz za produkcję czerwonych i białych krwinek.

B12 (kobalamina): wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.

PP: niacyna, usuwa nadmiar cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry, układów nerwowego i pokarmowego.

H (biotyna): utrzymuje włosy i skórę w dobrej kondycji, wspomaga funkcjonowanie tarczycy.

B9 (kwas foliowy): niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i tworzenia czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

A: niezbędna w procesie widzenia oraz wzrostu organizmu, pozwala na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, chroni przed rozwojem nowotworów i chorobami serca, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nabłonka.

D: wpływa na rozwój kości i zębów oraz metabolizm wapnia i fosforu, wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi podrażnienia skóry.

E: przeciwutleniacz, chroni przed rozwojem miażdżycy i nowotworów, hamuje procesy starzenia oraz przyspiesza gojenie ran.

K: niezbędna w procesie krzepnięcia krwi, przyspiesza gojenie złamań, posiada właściwości przeciwzapalne.

Składniki mineralne

Minerały są związkami pełniącymi różne funkcje. Ponieważ nie są syntetyzowane w organizmie, muszą być dostarczane w codziennej diecie.

Ze względu na ilość w organizmie dzielą się na:

  • mikroelementy (dzienne zapotrzebowanie mniejsze niż 100 mg): żelazo, miedź, cynk, molibden, mangan, kobalt, jod, nikiel, krzem, chrom, selen, fluor,
  • makroelementy (dzienne zapotrzebowanie większe niż 100 mg): wapń, fosfor, sód, magnez, chlor, potas, siarka.

Ze względu na pełnione funkcje dzielą się na:

  • budulec krwinek czerwonych i hemoglobiny: żelazo, miedź, kobalt
  • budulec kości, paznokci, skóry: wapń, fosfor, fluor, siarka, magnez
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej: sód, chlor, magnez, wapń

Mikroelementy są też składnikiem enzymów i hormonów.

News Tags