Wielkanoc w wersji "light"

12-04-2017

Święta Wielkanocne już za pasem, a co za tym idzie- wielkie obżarstwo. Od nowego roku dbałeś o dietę, chodziłeś regularnie na siłownie i udało Ci się osiągnąć pierwsze efekty. Nie chciałbyś tego zaprzepaścić, prawda? Zastanawiasz się dlatego, jak skosztować świątecznych potraw i jednocześnie uniknąć dodatkowego balastu w postaci fałdek na brzuchu i za ciasnych spodni. Mamy dla Ciebie dobrą informację! Nie musisz podczas rodzinnego spotkania siedzieć nad pustym talerzem! Wystarczy, że zadbasz o to, by na stół wielkanocny trafiły odpowiednie potrawy. 

Przedstawiamy 3 przepisy na tradycyjne dania, dzięki którym nie będziesz musiał się martwić o swoją wagę podczas rodzinnego posiłku. 

Sałatka wielkanocna 

 

W czasie świąt na stołach we wszystkich polskich domach królują sałatki jarzynowe, które pomimo, że nazywane są „sałatkami”, do dietetycznych potraw w cale nie należą. Zastąp tradycyjną sałatkę jarzynową, smaczną i zdrową sałatką na bazie jajek i surowych warzyw. 

 

Składniki: 

•2 jajka ugotowane na twardo,

•1-2 ogórki gruntowe, 

•6 pomidorków koktajlowych, 

•4 rzodkiewki, 

•mix sałat (ilość dowolna ja dałam 1/2 opakowania), 

•1/2 papryki czerwonej 

 

Sos jogurtowy: 

 

•100-150g jogurtu naturalnego,

•1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 

•1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej,

Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na ćwiartki.Ogórki i rzodkiewki pokroić w plasterki.Paprykę pokroić w kostkę.

Pomidorki każdy "na cztery".Sos: wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.


Pascha Fit

 

Składniki

▪700g chudego twarogu sernikowego 

▪ksylitol lub cukier kokosowy

▪ok 80g  jogurtu greckiego light 

▪miąższ z połowy laski wanilii

▪żurawina, rodzynki, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa, orzechy nerkowca 

 

Twaróg przekładamy do dużej miski. Jogurt miksujemy z miąższem wanilii, substancją słodzacą i wlewamy do twarogu. Całość mieszamy, stopniowo dosypując bakalie. Jeżeli ser jest zbyt suchy możemy dodać więcej jogurtu by uzyskać kremową konsystencję. Gotową paschę przekładamy do dowolnej formy lub miseczki i odstawiamy do lodówki na noc. Formę można wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej było ją wyciągać. 

 

Majonez dietetyczny 

Wielkanoc to przede wszystkim jajka i majonez. O ile jajka można wliczyć do kategorii produktów „fit”, o tyle majonez jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek diety odchudzającej… Pewnie teraz ze smutkiem potakujesz głową. Niepotrzebnie! W tym roku przygotujesz majonez, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem, a Ty będziesz mógł go jeść bez wyrzutów sumienia. 

 

Składniki: 

  • 1 kubek serka wiejskiego 200 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki octu
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę.