Krwawią Ci dziąsła? Uważaj na paradontozę!

05-03-2014 | Posted by Natalia

Wszyscy wiemy jak ważne jest dbanie o zęby. Szczotkowanie ich przynajmniej  2 razy dziennie uznajemy za oczywisty standard. Tymczasem dziąsła są, nieco niesłusznie,  zapomniane. Pamiętaj jednak, że bez zdrowych mocnych dziąseł nie ma co mówić o pięknym uśmiechu. Ich zaniedbanie prowadzi do zapaleń, a w konsekwencji nawet do wypadania zębów.  

Kto z nas choć raz w życiu nie borykał się z krwawieniem dziąseł? Ta niewinna, często bagatelizowana dolegliwość jest pierwszym sygnałem alarmowym. Może prowadzić do poważnej choroby – paradontozy. Jej konsekwencją jest rozchwianie i wypadanie zębów. 

Przyczyn problemów z dziąsłami może być wiele. Są to m.in.:

  • nieprawidłowa higiena jamy ustnej (zbyt rzadkie mycie zębów, zła technika szczotkowania, niewłaściwa lub zużyta szczoteczka),
  • obecność nazębnej płytki bakteryjnej widocznej pod postacią miękkiego nalotu,
  • obecność kamienia nazębnego,
  • istniejące wady zgryzu,
  • nieprawidłowa dieta: uboga w witaminę C i witaminy z grupy B,
  • obniżona odporność organizmu i obecność chorób przewlekłych (np. cukrzycy),
  • ciąża.

Zaczyna się niewinnie...

Początkowo paradontoza objawia się często występującym krwawieniem dziąseł. Później widoczne są kolejne symptomy zapalenia, takie jak rozpulchnienie i zaczerwienienie. Chore dziąsła nie przylegają ściśle do zębów, tworząc coraz głębsze kieszonki okołozebowe, w których gromadzą się bakterie. Pogłębione kieszonki nie zapewniają  zębom właściwej stabilizacji, przez co te zaczynają się chwiać i z czasem wypadają.

Możesz uniknąć paradontozy!

Aby uniknąć tej choroby i jej konsekwencji, pamiętaj o kilku zasadach:

  1. Regularnie myj zęby pastą zawierającą substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, ściągającym i ułatwiającym gojenie się dziąseł (np. wyciągi ziołowe, koenzym Q10).
  2. Stosuj płukanki i/lub wcieraj w dziąsła odkażające preparaty (najczęściej są dostępne w formie żelu).
  3. Stosuj dietę z ograniczeniem cukrów, szczególnie sacharozy (czyli zwykłego białego cukru stosowanego w domach do pieczenia ciast i słodzenia ciepłych napojów).
  4. Dbaj o zróżnicowaną dietę: jedz produkty z dużą zawartością wapnia (mleko, jogurty, sery, ryby), witaminy C (warzywa i owoce), witamin z grupy B (mięso) oraz białka (mięso, produkty mleczne, fasola).
  5. Systematycznie usuwaj kamień nazębny w gabinecie stomatologicznym (optymalnie co 6 miesięcy, ale nie rzadziej niż raz w roku).
  6. Lecz próchnicę zębów.
  7. Skoryguj wady zgryzu.

Pamiętaj, że chore zęby i dziąsła mogą być przyczyną wielu innych chorób, w tym problemów z krążeniem, nerkami, zatokami a nawet nowotworami.

Polecane produkty:

Sensitive tabletki do ssania: chronią zęby i dziąsła oraz usprawniają mineralizację szkliwa


News Tags