Tłuszcze trans - dlaczego sieją postrach?
Utwardzone oleje roślinne zaliczane do tłuszczów trans są uznawane za najbardziej szkodliwe dla zdrowia. Musisz wiedzieć, że ich nadmierne w spożycie może powodować rozwój przewlekłych chorób, takich jak miażdzyca, cukrzyca itp. Należy podkreślić, iż oleje roślinne samie w sobie są bardzo zdrowe, niestety pod wpływem procesu uwodornienia przekształcają się w jednego z największych wrogów naszego zdrowia.

Co powodują tłuszcze trans?
Wiele mówi się o tym, że tłuszcze trans są niezdrowe i trzeba ich unikać. Ale dlaczego tak się dzieje? Zobacz, jakie konsekwencje dla Twojego zdrowia może mieć spożywanie ich w dużej ilości:
- powodują przybieranie na wadze,
- podnoszą poziom złego cholesterolu,
- obniżają poziom dobrego cholesterolu,
- zwiększają ryzyko chorób serca, chorób nowotworowych i cukrzycy,
- osłabiają układ odpornościowy.
Gdzie występują? I jak powstają?
Wyróżniamy dwa rodzaje tłuszczów trans:
- Występujące naturalnie w środowisku – w mleku, jego przetworach oraz mięsie zwierząt – te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia.
- Powstające w wyniku przemysłowego uwodornienia – tak zwani cisi zabójcy – margaryny, masła roślinne, przekąski, takie jak czipsy, paluszki czy herbatniki.
Te drugie tłuszcze trans powstają w wyniku poddawania wysokiej temperaturze olejów roślinnych i zachodzących w wyniku tego reakcji chemicznych: wysyceniu podwójnych wiązań atomami wodoru, w obecności katalizatorów. Często sami w kuchni nieświadomie dostarczamy takie tłuszcze do naszej diety, smażąc na olejach roślinnych w wysokich temperaturach.
Jak ograniczyć tłuszcze trans do minimum?
Aby tego typu tłuszcze nie zagrażały Twojemu zdrowiu, musisz przestrzegać kilku ważnych zasad:
- unikaj smażenia na olejach roślinnych,
- nie kupuj jedzenia w barach szybkiej obsługi,
- nie stosuj żadnych margaryn i masła roślinnego,
- wyeliminuj z diety przetworzone przekąski, czyli czipsy, chrupki, paluszki, herbatniki itd.
- zrezygnuj z jedzenia zup w proszku, ponieważ dzięki zawartości tłuszczów trans mają one dłuższy okres przydatności.
Wnioski
Tłuszcze trans są realnym zagrożeniem dla naszego zdrowia, dlatego należy bezwzględnie ich unikać. W tym celu ogranicz żywność przetworzoną i z długim terminem przydatności. Zastąp ją świeżymi i suszonymi produktami. Więcej gotuj, zamiast smażyć czy kupować gotowe dania. Twój organizm na pewno Ci się za to odwdzięczy.