Suszone czy mrożone – które lepsze?

Suszone czy mrożone – które lepsze?

22-01-2014 | Posted by Natalia

Aby zimą móc dostarczać organizmowi witaminy w owocach i warzywach, warto przygotować odpowiednie zapasy zawczasu, kiedy natura daje nam ich więcej. Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie, co jest lepsze – zamrażanie czy suszenie?

WARZYWA

 

Suszenie

Uznawane jest ono za najstarszy sposób konserwowania żywności. Jest przy tymnaturalny i zachowuje jej wartości odżywcze. Ponadto suszenie jest mniej kosztowne i nie zanieczyszcza środowiska. Kiedy masz taką możliwość, susz owoce, warzywa i grzyby na słońcu. Można też wykorzystać do tego piekarnik lub specjalne urządzenia, ale one zużywają energię. Po wysuszeniu do przechowywania żywności wystarczy szczelnie zamknięty pojemnik.

Zalety suszenia

Podczas suszenia do owoców i warzyw nie trzeba dodawać innych substancji. Odjęcie wilgoci, która stanowi nieraz ok. 80-90% objętości, pozwala na długotrwałe przechowywanie i zapobiega rozwojowi bakterii. Istotne jest również to, że suszone produkty zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.

Zamrażanie

Jeżeli suszenie uzna się za najstarszą metodę konserwowania, to zamrażanie jest tą najnowocześniejszą. W tym procesie żywność poddawana jest działaniu niskich temperatur (od -18 do -25 stopni Celsjusza). Nie niszczy to wartości odżywczychowoców i warzyw, choć te suszone wyglądają bardziej świeżo.

Zalety zamrażania

Metoda ta pozwala na zachowanie wartości odżywczych żywności oraz długotrwałe jej przechowywanie. Szczególnie warto jest zamrażać takie owoce i warzywa, które są składnikiem ulubionych sezonowych sałatek, zup, koktajli i innych potraw.

Co jest lepsze?

Oba sposoby umożliwiają zachowanie wartości odżywczych warzyw i owoców. Nie wszystkie z nich nadają się jednak do suszenia lub zamrażania. Ta pierwsza metoda przez usunięcie wilgoci hamuje rozwój bakterii, co za pomocą drugiej nie jest niestety możliwe. Aby przechowywać większą ilość zamrożonej żywności, trzeba też dysponować odpowiednio dużą zamrażarką.

Bez względu na to, który sposób wybierzesz, dostarczysz swojemu organizmowiwitaminy i składniki odżywcze, których potrzebuje – o każdej porze roku i podczas każdej pogody za oknem.

News Tags