Schudnij 0,5 kg na tydzień i strać 24 kg w rok
Formuła odchudzania jest prosta. Obejmuje zdrowe odżywianie, regularne ćwiczenia i cierpliwość. Policz tylko: jeśli każdego tygodnia stracisz na wadze pół kilo, do końca roku schudniesz 24 kilogramy! Najpierw jednak odnajdź przyczyny swoich problemów z wagą:
Przyczyny nadwagi:
- zbyt wolna przemiana materii
- rozmieszczenie tkanki tłuszczowej
- środowisko pracy i życia
- indywidualne zachowanie
- stres, choroby
- stosowanie niektórych leków
- genetyka
Aby schudnąć, musisz wziąć pod uwagę trzy zasady:
1. Ogranicz spożycie kalorii za pomocą odpowiedniej diety.
2. Podejmij aktywność fizyczną, aby zwiększyć spalanie kalorii.
3. Właściwie połącz odżywianie i aktywność fizyczną.
Z odpowiednim odżywianiem i regularną aktywnością fizyczną będziesz mieć kontrolę nad wagą oraz ustalisz równowagę między kaloriami i ich zużyciem.
W zapobieganiu otyłości należy wziąć pod uwagę następujące zasady:
- zmniejszyć spożycie tłuszczu
- zwiększyć spożycie błonnika
- zwiększyć spożycie owoców i warzyw
- podejmować regularną aktywność fizyczną (co najmniej 3 razy w tygodniu)
- świadomie unikać czynników, które powodują otyłość
- unikać ekstremalnie niskokalorycznych diet
Odpowiednie ćwiczenia wpływają na zmniejszenie rezerw tłuszczu oraz w konsekwencji zmniejszą wagę, a tym samym pomagają uniknąć wielu chorób, takich jak:
- wysokie ciśnienie krwi
- wysoki poziom cholesterolu
- udar mózgu
- cukrzyca
- dna moczanowa
- obciążenie bioder, kolan i innych stawów
- problemy psychiczne
Przy odchudzaniu należy kierować się zasadą, że nie należy tracić więcej niż jednego kilograma na tydzień.
Jeśli schudniesz tylko pół kilograma na tydzień, stracisz ich w ciągu roku aż 24! Badania wykazały, że nagła utrata wagi może przynieść tylko krótkotrwały sukces,ponieważ tracisz wtedy dużą ilość wody zawartej w organizmie, a nie tłuszcz, którego tak bardzo chcesz się pozbyć. W związku z tym ważne jest, aby przygotować się na długoterminową utratę wagi.
Możesz również wspomóc odchudzanie poprzez spożywanie następujących składników naturalnych:
- Skoniugowany kwas linolowy (CLA)
Jest to naturalny kwas tłuszczowy, który znajduje się w szczególności w produktach mlecznych, ale w bardzo małych ilościach. Ciało nie jest w stanie go wyprodukować, dlatego warto skorzystać z suplementów diety. Działanie CLA polega na szybszym spalaniu tłuszczu, a tym samym na zmniejszeniu rozmiaru i liczby komórek tłuszczowych.
- Zielona herbata
Zawiera ona wiele substancji, w tym polifenole, które mają istotne znaczenie dla zmniejszenia masy ciała. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i są bardzo przydatne podczas zdrowej diety.
- Polifenole
Powodują one wzrost zużycia energii, przyspieszają utlenianie tłuszczu, wpływają na zmniejszenie apetytu i zmniejszają wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym.
- Afrykańskie mango
Owoc ten ma bardzo duży wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm, a tym samym pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha, ud i pośladków. Jest bogaty w błonnik i błyskawicznie hamuje apetyt, gdyż kontroluje poziom odpowiedniego hormonu (leptyny).
- Jagody acai
Jagody te wiążą tłuszcz, zawierają dużą ilość błonnika, a także wspomagają i regulują trawienie. Skutecznie pomagają w detoksykacji organizmu oraz odchudzaniu. Zawierają również dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, których nasze ciało nie może samo wytworzyć, szczególnie omega 3, 6 i 9.
- Aronia i nasiona winorośli
Zawierają dużo przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych, które chronią przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają naczynia włosowate oraz wspomagają krążenie krwi, zapobiegają rozpadowi struktur kolagenowych, a tym samym poprawiają stan skóry.
- Jagody goji
Są to owoce, które rosną w Himalajach na obszarze Chin, Tybetu i Indii. Zawierają dużą ilość białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika i są bogate w składniki mineralne (sód, wapń, żelazo) oraz witaminy C i B1. Zwiększają podstawową przemianę materii, korzystnie wpływają na system immunologiczny i samopoczucie.
- Kaktus opuncji
Uprawia się go w Ameryce Południowej, Afryce, Hiszpanii i Turcji. Wpływa na redukcję masy ciała, reguluje ilość tłuszczu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ma działanie moczopędne, redukuje uczucie obrzęku nóg oraz działa przeciwutleniająco (dzięki zawartości polifenoli).
- Owies
Owies jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych (błonnika), białka, witamin z grupy B i składników mineralnych. Błonnik ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom oraz zapewnia uczucie sytości.