Idealna figura dzięki przyprawom

Idealna figura dzięki przyprawom

20-11-2015 | Posted by Maria

Smak doskonałej kuchni tworzą przyprawy. Okazuje się jednak, że przyprawy nie tylko wpływają na smak potraw, ale też na cały proces trawienia. Odpowiednio dobrane pomagają zredukować wiele problemów żywieniowych. Dzięki przyprawom można też w istotny sposób wpłynąć na przemianę materii.

Poznaj przyprawy, które regularnie spożywane jako dodatek do potraw pomogą Ci utrzymać linię. Warto włączyć je na stałe do Twojego menu, a na pewno odczujesz ich pozytywny wpływ na Twoją sylwetkę i na trawienie.

Cynamon

Cynamon jest pierwszą przyprawą, która powinna zagościć w kuchni wszystkich, którzy się odchudzają. Cynamon wspomaga przemianę materii i doskonale wpływa na proces trawienia. Poprawia też wrażliwość na insulinę oraz obniża poziom cukru we krwi.
Warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy – cynamon wydobywa słodki smak potraw. Dlatego, jeśli doprawimy nim koktajle i wypieki, możemy wówczas dodać mniej cukru. Dzięki cynamonowi desery i tak zachowają słodki smak!

Kurkuma

Tę żółtą przyprawę można dodawać zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Nadaje ona im ciepły, żółty kolor, dlatego stosowana jest często jako naturalny barwnik.
Kurkuma jest doskonałym wsparciem w procesie spalania tłuszczu. Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i jednocześnie ogranicza jej odkładanie. Dlatego poprawia efekty diety połączonej z treningiem lub zwykłą gimnastyką. Kurkuma dodana do tłustych potraw ogranicza przyswajanie zawartych w jedzeniu tłuszczy. Przyspiesza też trawienie. Słynne z odchudzających właściwości curry, zawdzięcza swoje cechy właśnie zawartej w nim kurkumie.

Chili

Ta ostra przyprawa jest prawdziwym zabójcą tłuszczu. Zawarta w chili kapsaicyna sprawia że nieznacznie podnosi się temperatura ciała. Do procesu wytwarzania ciepła organizm czerpie energię ze zgromadzonych zapasów tłuszczu. Jest więc to doskonały sposób na pozbycie się tkanki tłuszczowej. W dodatku chili hamuje apetyt na słodkie i tłuste potrawy.
Jeśli do sosu lub całego dania dodamy chili to wówczas szybciej spalimy kalorie zawarte w posiłku.

Kardamon

Kardamon to przyprawa o szerokim działaniu prozdrowotnym. Znajduje też różnorodne zastosowanie w kuchni. Może być używana zarówno do dań mięsnych jak i ciast. Jest doskonałym dodatkiem do kawy lub likieru.
Kardamon doskonale wpływa na całościową pracę pukładu pokarmowego i ułatwia trawienie białek. Pomaga też w problemach żołądkowych, wzdęciach, skurczach oraz niestrawności. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Żucie nasion kardamonu odświeża oddech i zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej.

Imbir

Podobnie jak chili, imbir zawiera kapsaicynę, która podnosi temperaturę ciała i przyspiesza spalanie tłuszczu. Oprócz tego imbir ułatwia trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Pobudza także krążenie, co w połączeniu z jego właściwościami oczyszczającymi i redukującymi tłuszcz czyni go doskonałą bronią w walce z cellulitem.
Imbir jest idealnym wparciem podczas każdej diety, ponieważ daje uczucie sytości. Dzięki temu zmniejsza skłonność do podjadania pomiędzy posiłkami.