Przepisy z burakami dla zdrowej wątroby

23-07-2016

Zastanawiasz się, co jeść, aby wesprzeć pracę wątroby? To proste – spożywaj buraki pod każdą postacią. W naszej kulturze to warzywo podaje się przeważnie podsmażane, jako dodatek do obiadu. Poznaj inne tradycyjne oraz te mniej znane przepisy i włącz buraczki do twojej diety.

Placki z buraków

Składniki:

500 g buraków

5 jajek

200 g mąki

1 łyżka stopionego masła

Szczypta soli

Olej

Buraki należy ugotować do miękkości i odstawić, aby ostygły. Następnie wszystkie składniki miksujemy w blenderze, a olej rozgrzewamy na patelni. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką i smażymy po obu stronach. Placki można serwować z kwaśną śmietaną lub na słodko – z jogurtem i owocami.

Buraki kiszone

Składniki:

1 kilogram buraków

2 litry wody

1 łyżeczka soli

4 ząbki czosnku

4 listki laurowe

Ziele angielskie

Buraki umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Następnie umieść w kamiennym naczyniu lub dużym słoju. Zalej wodą, dodaj sól, czosnek, listki laurowe oraz kila do kilkunastu ziarenek ziela angielskiego. Odstaw na pięć dni w miejsce gdzie panuje temperatura pokojowa. Po tym czasie kiszone buraki są gotowe. Kiszone buraki możesz spożywać samodzielnie lub jako przystawkę. Kwas buraczany możesz pić bezpośrednio lub po rozcieńczeniu wodą. Ma doskonałe działanie oczyszczające.

Buraki pieczone

Składniki:

1 kilogram buraków

Sól

Pieprz

Buraki dokładnie umyj i odetnij ich końcówki, ale ich nie obieraj. Posyp je solą i pieprzem do smaku. Możesz też skropić je delikatnie oliwą. Każdy burak owiń folią aluminiową. Następnie umieść je w piekarniku i piecz około 45 minut w temperaturze 190 – 200 stopni. Można je potem spożywać na gorąco lub po przestudzeniu na chłodno.

Shake buraczano - bananowy

Składniki:

1 burak

2 banany

2 łyżeczki miodu

2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżeczka jagód goji

Burak musi zostać obrany i pokrojony na drobne kawałki. Następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Shake można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Można też dodać do niego jagody, jeżyny albo inne owoce sezonowe.