Przepisy na dania poprawiające odporność dziecka
Możesz wzmocnić dziecięcą odporność i uniknąć wielu dolegliwości za pomocą pomysłowych dań, które zainteresują nawet największego niejadka.

Dzieci są szczególnie narażone na choroby i infekcje, ponieważ ich układ immunologiczny jest mniej odporny na działanie wirusów. Możesz jednak wzmocnić dziecięcą odporność i uniknąć wielu dolegliwości za pomocą pomysłowych dań, które zainteresują nawet największego niejadka.
Domowa granola:
- 400 g płatków owsianych górskich
- 100 g ziaren słonecznika, dyni
- 200 g migdałów, orzechów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 starte jabłko
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g rodzynek, żurawina
- szczypta soli
Składniki wymieszać, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut, często mieszając. Pod koniec pieczenia dodać rodzynki i żurawinę. Podawać z mlekiem lub jogurtem oraz świeżymi owocami, np. malinami, bananami, truskawkami.
Wesołe kanapki:
- 2 kromki pieczywa razowego
- masło
- twarożek ze szczypiorkiem
- 100 g łososia wędzonego
- rzodkiewka, ogórek
Chleb posmarować cienko masłem i nałożyć twarożek, a na to plaster łososia. Ze świeżych warzyw ułożyć kolorowe i śmieszne wzorki.
Pomarańczowa rewolucja:
- 100 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- marchew, ziemniak, por, seler, pietruszka
- 1 łyżka oliwy
- mała cebulka
Warzywa zalać 3 szklankami wody i ugotować bulion warzywny. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać dynię. Dusić do miękkości. Przygotowaną dynię dodać do bulionu. Całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Krupnik:
- filet z kurczaka
- marchew pietruszka, seler, por
- 2 ziemniaki
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- woda
Mięso zalać 3 szklankami zimnej wody i ugotować. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać je do wywaru z mięsa z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotować przez 15 minut. Dodać kaszę i gotować ok. 10 minut. Doprawić. Całość można zmiksować blenderem.
Naleśniki ze szpinakiem
Ciasto naleśnikowe:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 325 ml mleka
- 1 łyżka oliwy
Farsz:
- 500 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera typu feta lub ricotta
- 200 g mięsa z indyka
- przyprawy
Przygotować naleśniki. Szpinak udusić na maśle z czosnkiem oraz podsmażyć indyka. Do szpinaku dodać mięso i ser. Doprawić i nałożyć farsz na naleśniki. Można podać z odrobiną jogurtu naturalnego.
Łosoś znad zatoczki
- 100 g łososia
- ½ ząbka czosnku
- sok z limonki
- szczypta kminku, pieprzu
- łyżka oliwy
Łososia umyć, osuszyć, upewnić się, ze nie ma ości! Zamarynować w oliwie, soku z limonki i przyprawach. Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Podawać z ugotowanym brokułem i ze zdrowymi frytkami z piekarnika: warzywa pokroić w plasterki, skropić oliwa. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Tutti-frutti
- 1 szklanka dowolnych owoców (maliny, truskawki, jagody)
- banan
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki jogurtu probiotycznego
Owoce zmiksować i dodać nabiał. Udekorować wedle uznania owocami i miętą, podawać ze słomką.
Razowe racuchy
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 1,5 szklanki mleka
- 14 g drożdży suchych
Wymieszać składniki. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie nakładać je łyżką zmoczoną w wodzie i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu dobrze odsączyć. Podawać z cukrem pudrem lub dżemem.
Jajeczne żaglówki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g wędzonej ryby
- łyżeczka szczypiorku
- 2 plasterki wędliny i sera
- ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata
- kromka chleba razowego
Jajka obrać i przekroić. Żółtka wymieszać z rybą, dodać szczypiorek. Masą wypełnić połówki jajek. Ser i wędlinę pokroić w trójkąty, owinąć nimi pomidorki. Nadziać na wykałaczki i wbić w jajka, tak by powstała żaglówka. Ułożyć na sałacie, z pozostałych warzyw i chleba wyciąć rybki.
Sałatka z soczewicy
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- czerwona cebula (cała lub pół)
- 200 g fasolki szparagowej
- liście świeżego szpinaku
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka musztardy
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- migdały lub orzechy
Soczewicę wypłukać w wodzie i ugotować al dente. Pod koniec gotowania lekko posolić, a następnie odcedzić i pozostawić na sitku. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Fasolkę umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie al dente lub po prosu zalać dużą ilością wrzątku (można pokroić na mniejsze części). Umieścić warzywa w misce i dodać szpinak.
W szklance połączyć sok z cytryny, zgnieciony czosnek, musztardę, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i dodać do sałatki powstały sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać migdały lub ulubione orzechy.