Przepisy na dania poprawiające odporność dziecka

23-01-2014 | Posted by Natalia

Możesz wzmocnić dziecięcą odporność i uniknąć wielu dolegliwości za pomocą pomysłowych dań, które zainteresują nawet największego niejadka.

Dzieci są szczególnie narażone na choroby i infekcje, ponieważ ich układ immunologiczny jest mniej odporny na działanie wirusów. Możesz jednak wzmocnić dziecięcą odporność i uniknąć wielu dolegliwości za pomocą pomysłowych dań, które zainteresują nawet największego niejadka.

Domowa granola:

- 400 g płatków owsianych górskich

- 100 g ziaren słonecznika, dyni

- 200 g migdałów, orzechów

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 starte jabłko

- 4 łyżki płynnego miodu

- 2 łyżki oleju słonecznikowego

- 200 g rodzynek, żurawina

- szczypta soli

Składniki wymieszać, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut, często mieszając. Pod koniec pieczenia dodać rodzynki i żurawinę. Podawać z mlekiem lub jogurtem oraz świeżymi owocami, np. malinami, bananami, truskawkami.

Wesołe kanapki:

- 2 kromki pieczywa razowego

- masło

- twarożek ze szczypiorkiem

- 100 g łososia wędzonego

- rzodkiewka, ogórek

Chleb posmarować cienko masłem i nałożyć twarożek, a na to plaster łososia. Ze świeżych warzyw ułożyć kolorowe i śmieszne wzorki.

Pomarańczowa rewolucja:

- 100 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni

- marchew, ziemniak, por, seler, pietruszka

- 1 łyżka oliwy

- mała cebulka

Warzywa zalać 3 szklankami wody i ugotować bulion warzywny. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać dynię. Dusić do miękkości. Przygotowaną dynię dodać do bulionu. Całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Krupnik:

- filet z kurczaka

- marchew pietruszka, seler, por

- 2 ziemniaki

- ½ szklanki  kaszy jęczmiennej

- woda

Mięso zalać 3 szklankami zimnej wody i ugotować. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać je do wywaru z mięsa z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.  Gotować przez 15 minut. Dodać kaszę i gotować ok. 10 minut. Doprawić. Całość można zmiksować blenderem.

Naleśniki ze szpinakiem

Ciasto naleśnikowe:

- 125 g mąki pszennej

- 2 jajka

- szczypta soli

- 325 ml mleka

- 1 łyżka oliwy

Farsz:

- 500 g szpinaku

- 1 ząbek czosnku

- 200 g sera typu feta lub ricotta

- 200 g mięsa z indyka

- przyprawy

Przygotować naleśniki. Szpinak udusić na maśle z czosnkiem oraz podsmażyć indyka. Do szpinaku dodać mięso i ser. Doprawić i nałożyć farsz na naleśniki. Można podać z odrobiną jogurtu naturalnego.

Łosoś znad zatoczki

- 100 g łososia

- ½ ząbka czosnku

- sok z limonki

- szczypta kminku, pieprzu

- łyżka oliwy

Łososia umyć, osuszyć, upewnić się, ze nie ma ości! Zamarynować w oliwie, soku z limonki i przyprawach. Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Podawać z ugotowanym brokułem i ze zdrowymi frytkami z piekarnika: warzywa pokroić w plasterki, skropić oliwa. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Tutti-frutti

- 1 szklanka dowolnych owoców (maliny, truskawki, jagody)

- banan

- 1 szklanka mleka

- ½ szklanki jogurtu probiotycznego

Owoce zmiksować i dodać nabiał. Udekorować wedle uznania owocami i miętą, podawać ze słomką.

Razowe racuchy

- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 3 łyżki cukru z wanilią

- 1,5 szklanki mleka

- 14 g drożdży suchych

Wymieszać składniki. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie nakładać je łyżką zmoczoną w wodzie i  smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu dobrze odsączyć. Podawać z cukrem pudrem lub dżemem.

Jajeczne żaglówki

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 100 g wędzonej ryby

- łyżeczka szczypiorku

- 2 plasterki wędliny i sera

- ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata

- kromka chleba razowego

Jajka obrać i przekroić. Żółtka wymieszać z rybą, dodać szczypiorek. Masą wypełnić połówki jajek. Ser i wędlinę pokroić w trójkąty, owinąć nimi pomidorki. Nadziać na wykałaczki i wbić w jajka, tak by powstała żaglówka. Ułożyć na sałacie, z pozostałych warzyw i chleba wyciąć rybki.

Sałatka z soczewicy

- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

- 1 marchewka

- czerwona cebula (cała lub pół)

- 200 g fasolki szparagowej

- liście świeżego szpinaku

- sok z połówki cytryny

- łyżeczka octu balsamicznego

- łyżka musztardy

- pół łyżeczki soli morskiej

- pół łyżeczki pieprzu

- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

- migdały lub orzechy

Soczewicę wypłukać w wodzie i ugotować al dente. Pod koniec gotowania lekko posolić, a następnie odcedzić i pozostawić na sitku. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Fasolkę umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie al dente lub po prosu zalać dużą ilością wrzątku (można pokroić na mniejsze części). Umieścić warzywa w misce i dodać szpinak.

W szklance połączyć sok z cytryny, zgnieciony czosnek, musztardę, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i dodać do sałatki powstały sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać migdały lub ulubione orzechy.

News Tags