Przeciwutleniacze – naturalna astaksantyna

Przeciwutleniacze – naturalna astaksantyna

22-01-2014 | Posted by Natalia

Naturalna astaksantyna nazywana jest królową karotenoidów. Najważniejszą jej właściwością jest silne działanie przeciwutleniające, to najsilniejszy znany antyoksydant.

Astaksantyna jest przeciwutleniaczem i związkiem z grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. W naturze duże jej ilości znajdują się w algach, fitoplanktonie, niektórych grzybach i bakteriach, homarach, krewetkach.

Największa kumulacja naturalnej astaksantyny znajduje się w łososiach. To właśnie jej ich mięso zawdzięcza swój charakterystyczny kolor. Jednak oprócz tego, że jest barwnikiem, jest ona bardzo ważna dla zdrowia i życia organizmów. Jej duża ilość w mięśniach łososi sprawia, że są one bardzo wytrzymałe – ryby te potrafią płynąć pod prąd rzeki, pokonując setki, a czasem nawet tysiące kilometrów. Dzieje się tak, gdyż astaksantyna utrzymuje wysoką wydajność mięśni oraz przyspiesza ich regenerację.

Naturalna astaksantyna nazywana jest królową karotenoidów. Czemu zawdzięcza tak zaszczytne miano? Najważniejszą jej właściwością jest silne działanie przeciwutleniające, to najsilniejszy znany antyoksydant. W działaniu tym jest:

  • 20 razy silniejsza od jej syntetycznej formy
  • 50 razy silniejsza od beta-karotenu
  • 60 razy silniejsza od witaminy C
  • 550 razy silniejsza od witaminy E

Ponadto:

  • ma właściwości przeciwzapalne
  • chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • działa przeciwbólowo
  • wzmacnia odporność
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • wzmacnia mięśnie
  • zmniejsza ryzyko powstania nowotworów

Kto może czerpać korzyści z przyjmowania suplementów diety zawierających naturalną astaksantynę?

Suplementacja astaksantyny przynosi duże korzyści u:

  • cierpiących na reumatyzm – zmniejsza bóle stawów
  • osób z obniżoną odpornością
  • cierpiących na choroby otępienne
  • diabetyków – zwiększa wrażliwość na insulinę
  • cierpiących na syndrom łokcia tenisisty lub zespół cieśni nadgarstka
  • cierpiących na chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę
  • odczuwających zmęczenie oczu po długotrwałej pracy przed komputerem
  • osób osłabionych, przemęczonych
  • osób dużo przebywających na słońcu, zwłaszcza latem

Moc naturalnej astaksantyny:

Pochłaniając promieniowanie UV, działa jak swoisty ekran przeciwsłoneczny w pigułce – zaobserwowano, że u osób ją przyjmujących rzadziej występują poparzenia słoneczne. Ponadto chroni organizm przed innymi negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego, takimi jak: przedwczesne starzenie się skóry, nadmierne jej wysuszenie, powstawanie zmarszczek, piegów i plam. Dodatkowo poprawia elastyczność, odcień oraz poziom nawodnienia – ma więc wybitne działanie odmładzające!

Silne właściwości przeciwzapalne

Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym astaksantyna znacznie redukuje procesy zapalne. Łagodzi w ten sposób bóle związane z reumatyzmem. Przynosi również ulgę osobom cierpiącym na tzw. łokieć tenisisty czy też bóle stawów związane z wysiłkiem fizycznym.

Ochrona oczu i układu nerwowego

W przeciwieństwie do beta-karotenu astaksantyna przenika do siatkówki i zapewnia ochronę oczu. Redukuje objawy zmęczenia, suchości oka, poprawia ostrość widzenia oraz chroni przed chorobami, takimi jak jaskra, zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Jeżeli chodzi o układ nerwowy, dowiedziono, że regularne zażywanie astaksantyny wspomaga pamięć, koncentrację, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia otępień.

Wzmacnianie odporności

Astaksantyna pobudza układ odpornościowy do produkcji koniecznych do jego prawidłowego działania krwinek białych. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia infekcji.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego

  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniżając ciśnienie
  • działając przeciwzakrzepowo
  • w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca

Przydatna dla sportowców

Naturalna astaksantyna, usuwając wolne rodniki, zwiększa wytrzymałość mięśni orazprzyspiesza ich regenerację, co czyni je odporniejszymi na długotrwały wysiłek fizyczny.

News Tags