Potrawy wzmacniające dziecięcą odporność – część II

Potrawy wzmacniające dziecięcą odporność – część II

23-01-2014 | Posted by Natalia

Kolejna część przepisów na potrawy wzmacniające dziecięcą odporność. Pomysłowe propozycje kolorowych śniadań, obiadów i kolacji, które zainteresują nawet największego młodego przeciwnika zdrowej żywności.

Owsianka z owocami:

- ½ szklanki wybranych płatków owsianych: orkiszowe, razowe, jęczmienne pancake

- 150 ml wysokotłuszczowego mleka

- 1 łyżeczka miodu

- wybrane owoce

Płatki zalej mlekiem, gotuj przez 5-6 minut. Dodaj miód i pokrojone owoce.

Omlet:

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka cukru

- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

- szczypta soli

- ¼ szklanki mleka

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz odrobinę mleka. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do ubitej piany dolewaj masę i bardzo powoli oraz delikatnie mieszaj łyżką, by utrzymać puszystość ciasta. Smaż na odrobinie oleju. Podaj z ulubionym dżem, owocami lub cukrem pudrem.

Zupa pomidorowa:

- pietruszka

- 2 marchewki

- pół selera

- kawałek pora

- kawałek mięsa drobiowego

- 1 kg świeżych pomidorów lub z puszki

- sól morska, pieprz

Ugotuj wywar z mięsa, a gdy będzie miękkie, dodaj obrane i umyte warzywa. Miękkie warzywa i mięso wyjmij z wywaru. Przygotuj pomidory: sparz i obierz ze skórki, a następnie gotuj, aż zaczną się rozpadać. Przetrzyj przez sito. Podobnie postępuj z pomidorami z puszki. Połącz pomidory z wywarem warzywnym i dopraw. Możesz dodać odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Podawaj z ryżem lub makaronem. Udekoruj listkiem bazylii.

Pulpety rybne:

- 250 g filetu z białej ryby: dorsz, mintaj, morszczuk

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- pół czerstwej kajzerki

- 1 białko

- 1 łyżka bułki tartej

- natka pietruszki

- tymianek

- sól

-1 łyżka oliwy

Warzywa ugotuj na miękko i pokrój w drobną kostkę. Namocz bułkę w mleku, a następnie zmiel ją z rybą. Dodaj pokrojone warzywa, natkę, białko. Dopraw solą, tymiankiem i uformuj pulpeciki. Obtocz je w bułce i smaż na oliwie. Podawaj z ryżem pełnoziarnistym lub ziemniakiem i surówką ze świeżych warzyw.

Kolorowe fiku-miku na patyku:

- 100 g filetu z indyka

- suszone morele

- papryka żółta i czerwona

Morele namocz w gorącej wodzie. Mięso pokrój w kostkę, zamarynuj w oliwie i przyprawach przez ok. 2 godziny. Papryki pokrój w kostkę. Na patyk nadziewaj mięso, warzywa i morele naprzemiennie. Piecz w folii, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Podawaj z surówka ze startej marchwi i z ryżem pełnoziarnistym.

Domowe lody z musem owocowym:

- 350 g owoców: wiśnie, maliny, jagody, truskawki itp.

- 200 g mleka skondensowanego dobrze schłodzonego

- 150 g kremówki dobrze schłodzonej

- 1 łyżka soku z cytryny

Owoce umyj i obierz. Gotuj w 125 ml wody przez ok. 5 minut, a następnie wystudź i zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj skondensowane mleko, nadal chwilę ubijaj, a na końcu wrzuć owoce i dobrze wymieszaj. Gotowe lody przelej do pojemnika i zamroź (zajmie to ok. 6 godzin). Podawaj ze świeżo zmiksowanymi owocami.

Ciastka owsiane:

- 2 szklanki płatków owsianych górskich

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- ½ szklanki brązowego cukru

- 200 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- wybrane bakalie

Mąkę wymieszaj z płatkami, solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Połącz suchą masę z masłem i dodaj bakalie.  Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Naleśniki z owocami:

- 125 g mąki pszennej

- 2 jajka

- szczypta soli

- 325 ml mleka

- 1 łyżka oliwy

- serek homogenizowany

- owoce

Mąkę przesiej i dodaj mleko, sól oraz jajka.  Wymieszaj dokładnie i smaż na oliwie.  Podawaj z serkiem i owocami.

Sałatka owocowa:

- dowolne owoce, np. arbuz, melon, ananas, banany, truskawki, borówki, maliny, kiwi

- limonka do skropienia

Arbuza przekrój na pół. Jedną połowę dokładnie wydrąż, a w łupinie wytnij wzorek. Wstaw na godzinę do lodówki. Owoce pokrój i skrop limonką, a następnie przełóż do arbuzowej miski.

Kanapki z wędzonym kurczakiem:

- bułka pełnoziarnista

- plastry wędzonego kurczaka

- serek twarogowy do smarowania

- rzodkiew

- ogórek

- sałata lodowa

Bułkę przekrój i posmaruj serkiem. Ułóż sałatkę, kurczaka i warzywa, a następnie posyp je koperkiem.

News Tags