Pikantna sałatka i sos tysiąca wysp w wersji LIGHT

Pikantna sałatka i sos tysiąca wysp w wersji LIGHT

17-05-2017

Pikantna sałatka z fasolą pinto to doskonały pomysł na kolację, lekki lunch lub przekąskę. 


Składniki: 

  • 3-4 garście mieszanki sałat (u mnie sałata lodowa, rukola, roszponka i czerwona sałata)
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli 
  • garść pomidorków koktajlowych 

 

Sos: 

  • około 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 1 spora łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sol, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki 

 

 

Przygotowanie: 

Paprykę wydrążamy, a cebulę obieramy. Wszystko kroimy - paprykę  w kostkę, cebulę w talarki - następnie przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy sałatę, kukurydzę i fasolę. 

Sos rozrabiamy w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do warzyw. 

 

Smacznego!