Odchudzanie ze smakiem kawy - zielona kawa
Nieustannie trwa moda na odchudzanie, ponieważ każdy chce wyglądać atrakcyjnie i być zdrowy. Wiele osób szybko się zniechęca, gdy na efekty diety trzeba długo czekać. Czy możemy przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej?

Czym jest zielona kawa?
Przyjacielem odchudzających się powinna zostać zielona kawa. Różni się ona od czarnej tym, że nie jest poddana obróbce cieplnej. Posiada kwaskowaty smak, brakuje jej charakterystycznego aromatu kawy palonej. Za dobroczynne działanie kawy zielonej odpowiedzialny jest przede wszystkim kwas chlorogenowy (znajduje się w niej w dużej ilości).
Zalety kwasu chlorogenowego
Kwas chlorogenowy ogranicza i spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu pozyskujemy mniej energii z posiłków, a jej niedobór jest rekompensowany poprzez spalanie tkanki tłuszczowej. Niższe wchłanianie węglowodanów powoduje również obniżenie poziomu glukozy we krwi. W literaturze można znaleźć doniesienia o hepatoprotekcyjnym działaniu kwasu chlorogenowego. Oznacza to, że kwas ten chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację.
Jako efekt uboczny w reakcjch metabolizmu powstają wolne rodniki. Są to cząsteczki bardzo aktywne, które uszkadzają struktury komórek. Kwas chlorogenowy reaguje z wolnymi rodnikami unieczynniając je i zapobiegając niszczeniu komórek. Działanie to jest nazywane działaniem antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Wolne rodniki leżą u podłoża wielu chorób, między innymi nowotworów, chorób serca, zaburzeń lipidowych, chorób nerek, chorób neurodegeneracyjnych i innych związanych ze starzeniem się organizmów. Kwas chlorogenowy poprzez swoje działanie przeciwutleniające zmniejsza ryzyko powstawania tych chorób.
Kwas kawowy: substancja aktywna biologicznie
W kawie znajduje się również kwas kawowy. Posiada on właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, immunostymulujące (wzmacniające odporność), bakteriostatyczne i fungistatyczne (hamuje rozwój grzybów). Poprzez działanie żółciopędne pomaga w trawieniu tłuszczów.
Kofeina – sprzymierzeniec w odchudzaniu
Dzięki zawartości kofeiny zielona kawa usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i nastrój. Zmniejsza uczucie głodu.Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawniając procesy trawienia pokarmu. Przyspiesza przemianę materii. Działa moczopędnie. Nieznacznie podnosi ciśnienie tętnicze krwi.
Jak wykorzystać zieloną kawę?
Pij dwie filiżanki zielonej kawy dziennie. Pierwszą przed śniadaniem, a drugą po południu. Ma ona jednak specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego możesz również zdecydować się na zieloną kawę w kapsułkach - wystarczy, że połkniesz jedną z nich o wyznaczonej godzinie, a aktywne substancje przyspieszą pozbywanie się zbędnych kilogramów.
Sensilab poleca
Odchudzająca moc zielonej kawy z min. 45% kwasu chlorogenowego
Pokonaj walkę ze słodyczami!
Chudnij nawet kiedy odpoczywasz!