Odchudzanie ze smakiem cynamonu
Cynamon znany jest ludziom od wieków. Dodawano go między innymi do potraw mięsnych, rybnych, deserów, herbat i grzanego wina. Czy oprócz walorów smakowych i zapachowych wykazuje także korzyści zdrowotne?

Wyjątkowe właściwości cynamonu
Cynamon pobudza wydzielanie soku żołądkowego i enzymów trzustkowych, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie pokarmów. Stosowany jest więc w niestrawności, wzdęciach, stanach skurczowych jelit i przy braku łaknienia. Cynamon charakteryzuje się silnym działaniem bójczym w stosunku do bakterii, wirusów i grzybów. Właściwości te są wykorzystywane w zapobieganiu zatruciom pokarmowym, niestrawności i pomocniczo w leczeniu wrzodów żoładka.
Dieta odchudzająca ze smakiem cynamonu
Wymienione wyżej właściwości pozwalają zaliczyć cynamon do grupy naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na procesy odchudzania. Przemawiają za tym:
- Wzrost wydzielania soku żołądkowego i enzymów trzustkowych. Powoduje to przyspieszenie procesu trawienia, które jest istotne podczas odchudzania.
- Zwiększenie wykorzystania glukozy w tkankach. Dzięki temu jej poziom we krwi ulega obniżeniu, a to zapobiega nadmiernemu wyrzutowi insuliny do krwi. W trakcie redukcji masy ciała ważne jest, aby poziom insuliny utrzymywany był na stosunkowo niskim poziomie, ponieważ hormon ten odpowiedzialny jest za przekształcanie gluzozy w tłuszcz.
- Obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi.
Dla łasuchów domowe desery z cynamonem
Osoby odchudzające się często nie potrafią zrezygnować ze słodyczy. Przeszkadza to w osiągnięciu optymalnej masy ciała. Dodanie cynamonu do deserów zmniejsza konsekwencje „grzeszków“ dietetycznych.Węglowodany (główny składnik słodyczy) powodują szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Powoduje to wyrzut insuliny i w konsekwencji przekształcenie cukru w tłuszcz. Cynamon zwiększa wykorzystanie glukozy w tkankach i obniża jej poziom we krwi, co zapobiega wydzielaniu nadmiernej ilości insuliny. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkieg, zrób samodzielnie deser. Bardzo smaczne są prażone jabłka z miodem i cynamonem czy naleśniki smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej z białym serem (posłodzonym) i cynamonem.
Cynamon – ważny element domowej apteczki
Okazuje się, że korzyści ze spożywania cynamonu nie ograniczają się jedynie do poprawy trawienia pokarmu i redukcji masy ciała. Poprzez obniżenie stężenia cholesterolu, przyprawa ta pomaga zapobiegać miażdżycy naczyń krwionośnych.
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe cynamonu są wykorzystywane do leczenia zakażeń dróg oddechowych w postaci kąpieli, okładów i inhalacji. Cynamon jest dodawany do mieszanek ziołowych o działaniu przeciwreumatycznym. Wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Pojawiają się również doniesienia o przeciwnowotworowym działaniu cynamonu.
Przed sięgnięciem po preparaty odchudzające warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Poprzez dodanie do potraw cynamonu można zwiększyć efekt odchudzania. Jest to zdrowy, bezpieczny i smaczny sposób w walce z otyłością.