3 przepisy na pyszne odchudzające zupy

21-01-2014 | Posted by Natalia

Zima rozgościła się już na dobre. Nie oznacza to jednak, że jak co roku Twoje ciało zgromadzi na zimę dodatkowe kilogramy. Aby tego uniknąć, spróbuj lekkich zup, które oprócz tego, że sycą, pozwalają pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, a dodatkowo rozgrzewają w chłodniejsze dni.

Zupa z soczewicy z kurczakiem i porem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  •  2 litry bulionu
  • 600 g pora
  • 400 g marchwi
  • 250 g pieczarek
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz, curry, liście laurowe

Przygotowanie: Pierś z kurczaka szybko podsmażyć z obu stron i wlać bulion. Doprawić curry i innymi przyprawami, dodać liść laurowy.  Gotować przez 20 minut, następnie wyjąć pierś i pokroić na małe kawałki. Posiekać marchew, por i pieczarki. Dodać marchew, a następnie por, soczewicę oraz pieczarki i gotować przez kolejne 5 minut. Do smaku dodać więcej soli i pieprzu, a na koniec wrzucić do zupy pokrojonego na kawałki kurczaka.

Oczyszczająca organizm zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • pół małej główki świeżej kapusty
  • natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokroić warzywa w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Doprawić solą i pieprzem, gotować, aż warzywa zmiękną. Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki i przyprawy według uznania.

Zupa z kapusty

Składniki:

  • 6 cebul dymek
  • 2 zielone papryki
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • połowa głowy kapusty zielonej lub czerwonej
  • przyprawy do wyboru

Przygotowanie: Wszystkie składniki posiekać na małe kawałki i umieścić w garnku z zimną wodą. Postawić garnek na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przed końcem dodać przyprawy.

Smacznego!

News Tags