Obniż cholesterol LDL
Cholesterol jest substancją podobną do tłuszczów, którą wprowadza się do organizmu głównie poprzez żywność pochodzenia zwierzęcego. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, a po organizmie przemieszcza się za pośrednictwem krwi, w cząsteczkach zwanych lipoproteinami.
Istnieje cholesterol dobry (HDL) i zły (LDL). Pierwszy jest ważny dla:
- budowy zdrowych błon komórkowych
- normalnego funkcjonowania hormonów
- tworzenia witaminy D w skórze
- właściwego trawienia
- zapewnienia równowagi naszego systemu nerwowego
Najważniejszą rolą dobrego cholesterolu jest obrona ludzkiego ciała przed negatywnym wpływem środowiska.
Zły cholesterol znajdujący się w organizmie jest do niego wprowadzony przede wszystkim za pośrednictwem środków spożywczych, takich jak:
- produkty mleczne i masło,
- mięso: wieprzowina, tłusta wołowina, skóra drobiu itd.
Jak sobie radzić?
Problem można rozwiązać na dwa sposoby: poprzez zwiększenie dobrego cholesterolu lub zmniejszenie złego. W większości przypadków można użyć odpowiedniej diety i lepszej jakości produktów żywnościowych.
Oczywiście najlepiej jest zmienić swój styl życia, tak by móc osiągnąć oba cele jednocześnie. Szczególnie istotne są zmiana nawyków żywieniowych i normalizacja masy ciała.
W sposobie żywienia konieczne jest, aby unikać produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany proste (chleb, ciastka itd.).
Zdrowa dieta oznacza jedzenie różnorodnej żywności (w tym owoców i warzyw) oraz spożywanie czterech do pięciu posiłków dziennie.
Zaleca się, by dzienne spożycie tłuszczu mieściło się w 30% dziennego zapotrzebowania na energię.
Pożądane jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, co oznacza, że jej wskaźnik (BMI) powinien mieścić się w zakresie od 18,5 do 25.
Istotną rolę w obniżeniu poziomu cholesterolu odgrywają regularna aktywność fizyczna, zaprzestanie palenia i ograniczenie nadmiernego spożycia napojów alkoholowych. Regularna aktywność fizyczna jest rozumiana jako ćwiczenia aerobowe, które wykonuje się trzy razy w tygodniu przez co najmniej 30 minut.
Poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi może być zredukowany do pewnego stopnia dzięki niektórym suplementom diety zawierającym np. kwasy tłuszczowe omega 3, sterole roślinne, probiotyki i prebiotyki.