Niedokrwistość-objaw wielu chorób

Niedokrwistość-objaw wielu chorób

03-06-2014 | Posted by Paulina

Niedokrwistość jest to zmniejszenie stężenia hemoglobiny (Hb i liczby erytrocytów (czerwonych krwinek) we krwi. Stan taki powoduje spadek zdolności krwi do transportowania tlenu

Niedokrwistości towarzyszą następujące objawy:

  1. Osłabienie i łatwe męczenie się
  2. Upośledzenie koncentracji i uwagi;
  3. Bladość skóry i błon śluzowych;
  4. Bóle i zawroty głowy;
  5. Szum w uszach,
  6. Senność,
  7. Występowanie „mroczków przed oczami”
  8. W ciężkich przypadkach może wystąpić tachykardia (zbyt szybka praca serca) i duszność.

Początkowo objawy niedokrwistości są dyskretne. Potwierdzeniem istnienia niedokrwistości jest wynik morfologii krwi obwodowej.

Jaka jest przyczyna wystąpienia niedokrwistości?

Przyczyną powstania aż 80% wszystkich niedokrwistości jest niedobór żelaza. Może on być spowodowany utratą krwi w wyniku urazów, obfitego miesiączkowania lub innych krwawień. Zbyt mała ilość żelaza w organizmie to także następstwo niedoboru tego pierwiastka w diecie. Z powodu braku żelaza organizm nie może wytworzyć odpowiedniej ilości hemoglobiny (barwnik krwi odpowiedzialny za transport tlenu).

Objawy towarzyszące niedokrwistości z niedoboru żelaza:

  1. Cienkie, łamliwe włosy o rozdwajających się końcówkach;
  2. Bolesny język o wygładzonej powierzchni;
  3. Blade, kruche paznokcie, z podłużnym prążkowaniem;
  4. Sucha skóra, pękające kąciki ust;
  5. Blada skóra i spojówki oczu.

Leczenie niedokrwistości

Leczenie niedokrwistości, jeśli to tylko możliwe, jest leczeniem przyczynowym (eliminacja przyczyny).

W łagodnych postaciach niedokrwistości z niedoboru żelaza wystarcza zwykle leczenie dietetyczne, polegające na zwiększeniu podaży tego pierwiastka w diecie. Jeśli niedokrwistość jest znaczna, konieczne jest przyjmowanie preparatów żelaza i kwasu foliowego (witamina niezbędna do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych). W ciężkiej niedokrwistości należy rozważyć przetoczenie krwi.

Jakie produkty są bogate w żelazo?

Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w czerwonym mięsie i wątróbce. Należy także podkreślić, że z produktów mięsnych organizm najłatwiej przyswaja żelazo. Znaczne ilości żelaza można znaleźć w jajkach, natce pietruszki, białej fasoli, otrębach, sałacie czy szpinaku. Nie bez znaczenia pozostają przyprawy, wśród których dużo żelaza zawiera kminek, kurkuma, cząber i anyż.

News Tags