Mleczko, co powiesz na to od pszczół?

Mleczko, co powiesz na to od pszczół?

17-03-2014 | Posted by Paulina

Jesz lub pijasz miód? Może suplementujesz propolis i interesujesz się także nowinami o rewolucyjnym działaniu pyłku kwiatowego na nasze ciało? Myślisz, że próbowałeś już wszystkich pszczelich skarbów?

Sprawdź jak wiele pszczela fabryka ma Ci jeszcze do zaoferowania!

            Mleczko pszczele - czyli esencja substancji odżywczych powstaje w gruczołach gardzielowych tych młodych owadów. Współcześnie mleczko pszczele liofilizowane lub konserwowane miodem jest powszechnie stosowaną substancją w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym jak i kosmetycznym. W skład tego tajemniczego koncentratu wchodzą najróżniejsze, naturalne związki chemiczne. Jest on, bowiem bogactwem białek, lipidów, węglowodanów i związków mineralnych. Proteiny z mleczka pszczelego zawierają aminokwasy (18-25 aminokwasów, trzeba zaznaczyć, iż 9 z nich to te NIEZBĘDNE dla naszego organizmu) występujące w pożądanej, świetnie przyswajalnej przez nas formie. Ponadto warto nadmienić o zawartości enzymów w tym pszczelim produkcie – najważniejsze z nich to proteazy, kwaśna fosfataza czy amylaza. Dodatkowo mleczko cechuje się występowaniem wybitnego, cennego składnika, jakim jest ROJALIZYNA – białkowa substancja o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych oraz reprezentacją niewielkich ilości hormonów płciowych. Ten naturalny środek jest również bombą witaminową! Znajdziemy w nim zarówno kwas pantotenowy, nikotynowy czy wit. PP jak i wit. z grupy B (1,2,6), kwas foliowy czy słynną wit. C. Prócz wymienionych już składników nie sposób ominąć informację o obecności wielu mikro- i makroelementów (głownie fosforu, potasu, siarki, cynku, żelaza czy miedzi) w tym owadzim suplemencie. Wielu z nas stawia sobie teraz pytanie – skoro nie jest to produkt silnie popularny to, czy powinienem go spożywać? Otóż tak! Media i koncerny kosmetyczne oraz środowiska medyczne skupiły się zwłaszcza na zbawiennej mocy miodu, to na nim skupiając większość uwagi, tymczasem mleczko pszczele to komponent służący do suplementacji (nie bezpośredniej, kompleksowej kuracji), który zaś znakomicie oddziałuje na nasz organizm pozytywnie poprawiając jego różnorodne parametry! Jedną z jego głównych właściwości jest wzmaganie procesów przemiany materii oraz samoodnowy tkanek. W badaniach zaobserwowano prócz podwyższenia poziomu przemiany proteinowej także wzrost liczby czerwonych krwinek i hemoglobiny – która jest dostawcą tlenu do wszystkich naszych tkanek! Zwłaszcza niewielkie dawki tego naturalnego specyfiku (do 10mg na dobę) poprawiają korzystnie stosunek objętości erytrocytów i hemoglobiny w nich zawartej oraz także żelaza w surowicy krwi. Badania udowodniły także większy przyrost masy ciała, przyspieszenie rozwoju płciowego i wzmożenie aktywności rozrodczej, ale i wydłużenie życia AŻ O 30% u spożywających mleczko pszczele w porównaniu z grupą kontrolną.

            Dzięki świetnej asymilacji przez organizm produkt ten charakteryzuje się wyraźnymi właściwościami rewitalizującymi i renowacyjnymi w stosunku do tkanek miękkich, przez co skraca czas gojenia oparzeń i ran. Pomocny jest również w przypadku remodelingu tkanki kostnej po ciężkich złamaniach. Imponujący okazał się wynik doświadczenia, mówiący o TRZYKROTNYM przyspieszeniu zrastania kości u królików pod wpływem tego, intrygującego suplementu. Liczne eksperymenty wykazały, iż mleczko pszczele przedłuża żywotność zwierząt cierpiących na nowotwory m.in. białaczki czy raka Ehrlicha. Pszczelemu wytworowi przypisuje się również właściwości protekcyjne przeciw szkodliwym wpływom promieni jonizujących. Badania wykazują, iż wywiera on pozytywny wpływ na korę mózgową i przewodzenie nerwowe, dzięki czemu w naturalny sposób powoduje stan pobudzenia i odnowy psychofizycznej. Odznacza się właściwościami przystosowawczymi pomagając nam zwalczyć infekcje, stany ostrego stresu lub przemęczenia a także poprawiając ogólne funkcjonowanie naszego organizmu. Poprzez działanie na układ nerwowy zawdzięczamy mu regulację samopoczucia, poprawę wzroku, koncentracji czy łatwe przywrócenie równowagi psychicznej. Z tego powodu polecany jest często w stanach wyczerpania, skrajnego obniżenia sprawności i wydolności psychoruchowej a także dla borykających się z problemem bezsenności.

            Suplementacją jednak warto objąć także najmłodszych – gdyż wspaniale radzi sobie nie tylko z niedożywieniem jak i z problemami trawiennymi dzieci starszych oraz rekonwalescencją i regeneracją ciała dorosłych. Pobudza ono także pragnienie pokarmu mlecznego przez noworodki i zapewnia lepszy, unormowany przyrost ich masy ciała. W geriatrii zaś szczególne zastosowanie owadziego wyciągu polega na zapobieganiu zaburzeniom krążenia zarówno mózgowego jak i miażdżycy wraz z nadciśnieniem. Sukcesy odnosi również we wspomaganiu słuchu i wzroku. Niemałe zasługi to także jego wpływ na osłabione z wiekiem kości w tym – osteoporozę, złamania czy inne schorzenia układu kostnego.

            Dawkowanie pszczelego pobratymcy zdrowia różni się w zależności od wieku i potrzeb. Codzienna suplementacja mleczkiem pszczelim powinna wynosić od 37,5mg (dla najmłodszych) do 150mg (adekwatnie dla osób dorosłych) na dobę.

 

News Tags