Metody oceny otyłości – wskaźnik BMI, WHR.
Czy istnieje obiektywny sposób oceny otyłości? Skąd mamy wiedzieć, że mamy problem dotyczący naszej wagi? Niestety poszerzanie spodni, kupowanie większych rozmiarów ubrań ani codzienne ważenie się nie jest odpowiednim sposobem oceny zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Oto miarodajne metody i wskaźniki oceny otyłości:
1. Wskaźnik BMI czyli wskaźnik masy ciała.
Jest on wyliczany jako iloraz masy ciała (podanej w kilogramach) i kwadratu wzrostu (wyrażonego w metrach).
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otrzymany wynik (w odniesieniu do osób dorosłych), interpretuje się w następujący sposób:
BMI <18,5 kg/m²- niedowaga
BMI 18,5 - 24,9 kg/m² - masa prawidłowa
BMI 25,0 - 29,9 kg/m² - nadwaga
BMI 30,0 - 34,9 kg/m² - I stopień, otyłość średniego stopnia
BMI 35,0 - 39,9 kg/m² - II stopień, otyłość znacznego stopnia
BMI >40,0 kg/m² - III stopień, otyłość olbrzymia
WARTOŚĆ WSKAŹNIKA BMI KORELUJE ZE ŚMIERTELNOŚCIĄ I CHOROBOWOŚCIĄ ORAZ OCENIA RYZYKO ROZWOJU CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA
2. Wskaźnik WHR czyli wskaźnik talia-biodra.
Służy do określenia rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Umożliwia określenie sylwetki ciała - w kształcie gruszki (otyłość gynoidalna - częstsza u kobiet) lub jabłka (otyłość brzuszna - częstsza u mężczyzn).
Wskaźnik jest wyliczany jako iloraz obwodu talii do obwodu bioder.
O otyłości brzusznej świadczy wartość wskaźnika WHR:
- równa lub wyższa 1,0 dla mężczyzn (lub obwód talii powyżej 102 cm)
- równa lub wyższa 0,85 dla kobiet (lub obwód talii powyżej 88 cm)
O otyłości gynoidalnej świadczy wartość wskaźnika WHR:
- niższa od 1,0 dla mężczyzn
- niższa od 0,85 dla kobiet
OTYŁOŚĆ TYPU BRZUSZNEGO JEST CZYNNIKIEM RYZYKA ROZWOJU CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA I CUKRZYCY TYPU 2
Polecamy:
Pomaga spalać tkankę tłuszczową