Waniliowo-czekoladowy matcha „Lava” shake

08-02-2017

Przepis na zieloną bombę witaminową, która pomimo zawartości mnóstwa zdrowych składników, smakuje jak najpyszniejszy deser waniliowo-czekoladowy.

Składniki: 

 

Czekoladowa lawa: 

  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie syropu klonowego)
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

Shake: 

  • 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego schłodzonego przez noc w lodówce 
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego lub zimnej wody kokosowej *
  • 1-2 łyżki matchy 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 małe dojrzałe awokado
  • 1 bardzo dojrzały banan- najlepiej mrożony 
  • 1 mała garść szpinaku baby
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • szczypta soli
  • ziarna kakaowca - do ozdoby 

 

Przygotowanie: 

 

Czekoladowa Lava 

Do rondelka wsyp kakao w proszku, miód, mleko kokosowe, czekoladę i sól, a następnie podgrzej na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, doprowadź mieszaninę do wrzenia i stale mieszając gotuj przez około 5 min. Następnie zdejmij rondelek z ognia, wsyp wanilie i dokładnie wymieszaj. 

 

Shake 

Otwórz puszkę mleka kokosowego, zbierz śmietankę z góry (ok. 1/2 szklanki) i wlej ją do blendera. Dodaj 1/2 szklanki mleka migdałowego, marchę, wanilię, awokado, banana, szpinak, masło migdałowe i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę. Dodaj odrobinę mleka migdałowego, jeżeli shake wyszedł zbyt gęsty.

 

Do wysokich szklanek najpierw wlej shaka a następnie zalej go czekoladową lavą. Całość możesz ozdobić ziarnami kakaowca.