Maca – superżywność z Peru

Maca – superżywność z Peru

21-01-2014 | Posted by Natalia

Już od 2000 lat maca była znana w Peru zarówno w tradycyjnej diecie, jak i w medycynie ludowej. Ma bowiem wysoką wartość odżywczą, a jako lek zwiększa witalność i poprawia sprawność seksualną.

Maca (łac. Lepidium meyenii) jest rośliną, której naturalnym środowiskiem występowanie są góry Andy w Peru i Boliwii. Macę tradycyjnie uprawia się na około 4100 do 4500 metrów nad poziomem morza.

Rośnie dobrze tylko w zimnym klimacie, na stosunkowo słabych glebach, gdzie praktycznie nic innego nie wyrasta. Prawie cała uprawa w Peru odbywa się ekologicznie, ponieważ na tak dużych wysokościach żyje mało potencjalnych szkodników, które i tak nie atakują tej rośliny.

Do dalszego przetwarzania zazwyczaj wykorzystuje się wysuszone korzenie macy. Chociaż jest ona uprawiana także w innych miejscach, nie było przeprowadzanych badań, czy rozwija taką samą ilość składników aktywnych, jak ta andyjska.

Najlepsza jakościowo maca rośnie na płaskowyżu Junin w pobliżu miejscowości Ninacaca, gdzie według danych historycznych, znajduje się źródło jej uprawy. Ilości i proporcje składników aktywnych w maca podlegają wahaniom w zależności od składu mineralnego gleby, wysokości i warunków pogodowo-temperaturowych.

Korzeń, który pobudza i poprawia sprawność seksualną

Już od 2000 lat maca była znana w Peru zarówno w tradycyjnej diecie, jak i w medycynie ludowej. Ma bowiem wysoką wartość odżywczą, a jako lek zwiększa witalność i poprawia sprawność seksualną.

Legendy o sile wojowników Inków zachowały się do dnia dzisiejszego. Swą moc zawdzięczali najprawdopodobniej macy. Przed każdym bojem zażywali trochę rozdrobnionej rośliny, co dodawało im wyjątkowej siły. Po wyzwoleniu miasta dalsze stosowanie macy było im zakazane, co miało chronić kobiety przed nadzwyczajnymi siłami podnoszącymi seksualność wojowników.

Na podstawie tych opowieści maca stała się znana jako naturalna viagra, a teraz można kupić ją jako uzupełnienie diety w każdej aptece lub drogerii.

Maca jest superżywnością

Maca należy do kategorii superżywności, a wykorzystuje się jej korzeń.

Korzeń zawiera dużo:

- aminokwasów,

- węglowodanów,

- minerałów, takich jak wapń, fosfor, cynk, magnez i żelazo,

- witamin (B1, B2, B12, C, E),

- zawiera również glikozydy.

Korzeń macy wpływa na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jednym z głównych działań jest przyspieszenie procesów hormonalnych. Układ endokrynny to wszystkie hormony produkowane w organizmie. Nadzoruje płodność, funkcje seksualne, trawienie, fizjologię mózgu, system nerwowy i poziom energii. Spożywanie tych roślin chroni także przed innymi chorobami, ponieważ organizmowi zapewnia stabilność fizyczną i psychiczną.

Korzeń jest również stosowany w celu łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy u kobiet oraz zwiększenia libido i płodności u mężczyzn. Jednocześnie zwiększa energię, wydajność i wytrzymałość.

Wpływ na mężczyzn:

- likwiduje zaburzenia erekcji,

- zwiększa liczbę plemników i płodność

- poprawia libido,

- zwiększa witalność,

- reguluje hormony.

Wpływ na kobiety:

- zwiększa płodność,

- reguluje hormony,

- pomaga w regulacji wagi ciała,

- poprawia jakość skóry i włosów,

- wspiera walkę z depresją

- poprawia libido,

- jest naturalną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej,

- zwiększa energię i witalność.

Do superżywności zalicza się także między innymi jagody gojiopuncję i ziarna kakaowca.

Polecane produkty:

Maca - podnosi libido, energię i wytrzymałość

 bioENER mix - wsparcie energii i witalności dzięki połączeniu maca i aceroli

 

News Tags