Jak zapobiec biegunce w podróży?

23-06-2014 | Posted by Natalia

Kiedy podróżujemy do krajów o gorącym klimacie i stosunkowo niskim standardzie higienicznym, musimy liczyć się z możliwością zachorowania na zakaźne choroby biegunkowe. Zazwyczaj pojawiają się one już po kilku dniach od naszego przyjazdu. Najczęściej są bardzo dokuczliwe, wymagają konsultacji z lekarzem, a niekiedy zmiany planów turystycznych.

Kiedy możemy podejrzewać zakaźną chorobę biegunkową?

Jeśli w ciągu kilku lub kilkunastu godzin od spożycia posiłku, zwłaszcza jeśli posiłek zawierał surowe lub niedopieczone mięso, jajka, sałatkę z majonezem, produkty mleczne (sery, kefir, jogurt), owoce morza, pojawią się następujące objawy:

  • intensywne wymioty,
  • płynne, bardzo obfite stolce,
  • bóle brzucha (kolkowe),
  • nagłe zmniejszenie apetytu,
  • osłabienie,
  • ewentualnie gorączka,

możemy przypuszczać, że doszło do zakażenia przewodu pokarmowego drobnoustrojami patogennymi lub ulegliśmy zatruciu pokarmowemu.

Czym jest zatrucie pokarmowe?

Jest to choroba wywołana spożyciem toksyn wytwarzanych przez niektóre bakterie. Najczęściej zatrucie pokarmowe wywołują toksyny produkowane przez gronkowca złocistego (Staphylococcus ureus), rzadziej Bacillus cereus lub Clostridium perfringens.

Warto podkreślić, że toksyny gronkowcowe są odporne na ogrzewanie. Nawet gotowanie przez 30 minut w temperaturze 100°C nie powoduje ich zniszczenia.

Objawy zatrucia pokarmowego mogą pojawić się już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego pokarmu. Najkrótszy okres wylęgania dotyczy zatrucia toksyną gronkowcową (1-3 godziny). Choroba rozpoczyna się od wystąpienia silnych nudności i wymiotów. Później dołączają biegunka (stolce o małej objętości bez domieszki krwi) oraz bóle brzucha. Zazwyczaj nie występuje gorączka. Objawy choroby ustępują samoistnie w ciągu 24 godzin. Nasilenie objawów zależne jest od ilości spożytej toksyny.

Które produkty mogą być skażone toksyną gronkowcową?

Najczęściej toksyną gronkowcową są skażone produkty zawierające jajka, mleko, śmietanę oraz mięsne (mięso wieprzowe).  

Jakie zakażenia przewodu pokarmowego mogą zdarzyć się w podróży?

Najczęstszą zakaźną chorobą biegunkową, która może nas dotknąć w krajach o ciepłym klimacie, jest tzw. biegunka podróżnych (popularnie nazywana również zemstą faraona). Powstaje w następstwie spożycia pokarmu lub wody zawierającego patogenny szczep bakterii Escherichia coli (ETEC – wytwarza szkodliwą enterotoksynę). Bakteria ta jest odpowiedzialna za wystąpienie 40% biegunek podróżnych.

Które pokarmy mogą być skażone bakterią Escherichia coli ETEC?

Najczęściej źródłem zakażenia patogenną bakterią Escherichia coli ETEC są potrawy mięsne (głównie niedogotowane mięso wołowe), sałatki i produkty mleczne, w tym mleko kozie, owcze.

Biegunka podróżnych pojawia się najczęściej po 2-3 dniach od przyjazdu do kraju o ciepłym klimacie i stosunkowo niskim standardzie higienicznym. Okres wylęgania wynosi od 12 do 72 godzin. Najczęściej chorują co najmniej 2 osoby, które w ciągu 72 godzin spożywały wspólnie posiłek. Biegunka podróżnych ma stosunkowo łagodny przebieg. Stolce są częste, wodniste, mogą zawierać niestrawione resztki pokarmu. Nie są zabarwione krwią. Biegunce zazwyczaj nie towarzyszą wymioty ani bóle brzucha.

Kiedy choroba biegunkowa w podróży wymaga konsultacji z lekarzem?

Kiedy podczas podróży do cieplejszej strefy klimatycznej pojawi się u Ciebie lub Twojego dziecka:

  • „wodnisto-ryżowa” biegunka z oddawaniem licznych stolców (więcej niż 10 na dobę) – podejrzenie zakażenia przecinkowcem cholery,
  • krwista biegunka z towarzyszącą gorączką – podejrzenie zakażeniem pałeczką Shigella lub pełzakiem czerwonki,
  • biegunka z obfitymi wymiotami, która doprowadziła do odwodnienia,
  • biegunka z licznymi wodnistymi stolcami u małego dziecka (poniżej 3. roku życia).

W każdym z tych wypadków skontaktuj się z lekarzem!

Jak zapobiegać biegunce podróżnych?

  • Myj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłków.
  • Unikaj kupowania pokarmów i napojów na targach i ulicznych straganach.
  • Myj owoce i warzywa przed spożyciem.
  • Unikaj sałatek zrobionych z surowych warzyw i owoców, nawet jeśli zostały przygotowane przez kuchnię hotelową.
  • Nie spożywaj owoców morza oraz niedopieczonych i niedogotowanych ryb czy mięsa.
  • Unikaj deserów, sorbetów i lodów podawanych w pucharkach, zwłaszcza jeśli mają dodatki w postaci bitej śmietany, kremów, owoców.
  • Pij wyłącznie butelkowane napoje i butelkowaną wodę mineralną.
  • Unikaj drinków i napojów z lodem! Często woda stosowana do jego produkcji pochodzi z kranu!
  • Stosuj preparaty zawierające probiotyki - na tydzień przed podróżą oraz podczas całego pobytu w krajach o gorącym klimacie. Korzystne efekty przynosi przyjmowanie szczepów Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri oraz Saccharomyces boulardii.

Jak sobie pomóc, kiedy pojawi się biegunka?

Najważniejsze jest  nawadnianie organizmu! Systematyczne uzupełnianie płynów zapobiega bowiem odwodnieniu i powstaniu powikłań.

Jak nawadniać organizm podczas biegunki?

  • Pierwszy etap nawadniania to tzw. intensywne nawadnianie, trwa ono 3-4 godziny (w tym okresie możemy wstrzymać się od przyjmowania posiłków lub spożyć jeden lekkostrawny, np. kleik ryżowy lub bułkę). Intensywne nawadnianie służy wyrównaniu niedoboru wody i elektrolitów (najlepiej stosujmy do tego celu dostępne w aptece płyny glukozowo-elektrolitowe do nawadniania doustnego).
  • Po intensywnym nawadnianiu zapewnijmy sobie stałą podaż płynów o małej zawartości sodu i cukru (woda, słaba herbata, soki owocowe mocno rozcieńczone – 20% soku i 80% wody).

Pamiętaj, aby dzieciom podawać płyny małą łyżeczką (5 ml). Po podaniu porcji 25-50 ml zrób przerwę. Zbyt szybkie pojenie oraz jednorazowe podanie płynu o objętości większej niż 50 ml sprzyja uruchomieniu odruchu wymiotnego.

Podobnie powinny postępować osoby dorosłe. Najlepiej, aby jednorazowo wypijały około ½ szklanki wody.

Warto zastosować probiotyki!

 Po fazie szybkiego nawadniania, czyli po 3-4 godzinach, możemy zastosować preparaty probiotyczne. Badania dowodzą, że szczepy Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri oraz Saccharomyces boulardii mają udowodnioną skuteczność w leczeniu biegunki podróżnych. Skracają czas jej trwania oraz zmniejszają ilość stolców biegunkowych na dobę. Preparat Enteromax (kapsułki lub saszetki) zawiera w swoim składzie zarówno Lactobacillus rhamnosus GG, jak i Saccharomyces boulardii

Leki roślinne

Przed podróżą możesz zaopatrzyć się w preparaty ziołowe (dostępne bez recepty), które będą wspomagać terapię chorób biegunkowych. Lek Taninal (tabletki) działa ściągająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit. Zmniejsza ilość stolców biegunkowych. Może być stosowany przez dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia.

Zmodyfikuj dietę, nawet jeśli korzystasz z kuchni hotelowej

W przebiegu biegunki infekcyjnej modyfikacja dotychczasowej diety  jest ważnym elementem leczenia.

We wczesnym okresie biegunki zakaźnej nie powinniśmy spożywać: surowych warzyw i owoców, pokarmów ciężkostrawnych, owoców morza, surowego mięsa, mleka, słodyczy, zup na wywarze mięsnym, kasz, potraw wzdymających (grochu, fasoli, kiszonej kapusty), ciemnego pieczywa i słodyczy.

Aktywność enzymów trawiennych jest wtedy zmniejszona, a wchłanianie substancji odżywczych utrudnione. Dodatkowo takie pokarmy mogą zwiększyć objętość oddawanych stolców i wydłużyć czas trwania biegunki.

Weź w podróż chrupkie pieczywo ryżowe. Świetnie zaspokoi głód podczas choroby biegunkowej.


Sensilab poleca

Enteromax dla dzieci i dla dorosłych

Maksymalna pomoc w walce z biegunką infekcyjną!


News Tags