Jak ustrzec się przed grypą i przeziębieniem?

Jak ustrzec się przed grypą i przeziębieniem?

02-02-2017

Sezon zachorowań na grypę i przeziębienie rozpoczyna się w okresie jesienno-zimowym, zaś jego apogeum przypada na koniec stycznia, początek lutego. Następnym newralgicznym momentem dla naszej odporności, jest okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Osłabienie organizmu i infekcje bardzo często krzyżują nam plany związane z pracą, urlopami czy rodzinnym wypoczynkiem. Jak ustrzec się przed chorobą i wzmocnić swoją odporność?

Kondycja fizyczna

Statystyki pokazują, że liczba zachorowań wśród osób regularnie uprawiających sport i dbających o swoją kondycję, jest znacznie mniejsza niż wśród leniów kanapowych. Dlatego, jeżeli chcesz uniknąć infekcji, staraj się poświęcać na umiarkowaną aktywność fizyczną conajmniej pół godziny dziennie. Z medycznego punktu widzenia wysiłek fizyczny stymuluje produkcje limfocytów nazywanych „NATURAL KILLER”. Zabijają one wiele ukrytych patogenów wewnątrzkomórkowych, które replikują wirusy oraz komórki wykazujące tendencje do zmian nowotworowych.

Zrelaksuj się!

„Odpocznij…”, „Wyluzuj!” - łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Stres towarzyszy nam na każdym kroku- w pracy, szkole, domu, a nawet w kontaktach towarzyskich. Nie pozostaje to bez wpływu na nasze zdrowie. Permanentny stres oznacza obniżoną odporność, kłopoty ze snem, zachwiania hormonalne, a także trudności trawienne. Naturalne probiotyki Wyraz „probiotyk” pochodzi od greckich słów pro-bios, które tłumaczy się, jako „dla zdrowia”. Probiotyki to substancje, które w naturalny sposób pomagają naszemu orgazmowi - usprawniają trawienie, wspomagają odporność, zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Żywe kultury bakterii pomocne w walce o lepsze zdrowie i samopoczucie, znajdziesz w:

  • kapuście kiszonej,
  • jogurtach naturalnych,kefirach i maślance,
  • ogórkach kiszonych,
  • kwasie chlebowym,
  • zakwasie z buraków

Mleczko pszczele

Naturalnym sposobem na ogólną poprawę stanu zdrowia i wzmocnienie odporności, jest zażywanie mleczka pszczelego. Mleczko pszczele to substancja o wyjątkowych właściwościach. Dlatego jest zarezerwowana na całe życie tylko dla pszczelich królowych. Pozostałe pszczoły żywione są tą cenną substancją tylko przez pierwsze dnia życia. Stale odżywiana mleczkiem pszczelim królowa żyje około siedmiu lat, podczas, gdy czas życia pozostałych pszczół trwa do kilku miesięcy. Królowa żyje zatem 28 razy dłużej niż przeciętna robotnica! Gdy królowa zaczyna się starzeć i słabnąć, pszczoły wybierają jedną z wielu młodych pszczół i zaczynają karmić ją dużymi ilościami mleczka pszczelego. Ten sposób odżywiania sprawia, że jedna z wielu identycznych młodych pszczół przeradza się w dorosłą królową.


Mleczko pszczele wykazuje także korzystny wpływ na zdrowie ludzi.

  • wykazuje działanie antybakteryjne i bakteriobójcze,
  • hamuje rozwój drożdżaków i pleśni,
  • zwiększa ilość czerwonych krwinek,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,
  • wzmacnia odporność