Jak przyspieszyć trawienie?

07-04-2014 | Posted by Paulina

    Zbyt wolne trawienie jest niestety jedną z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Problem ten dotyczy głównie osób zdrowych, spożywających pokarmy z małą zawartością błonnika, przyjmujących za mało płynów oraz prowadzących siedzący tryb życia.

Powolne trawienie często skutkuje zaparciami. Walcząc z nimi, sięgamy po środki przeczyszczające, preparaty błonnikowe oraz lewatywy. Zaparcia dzielimy na dwa rodzaje: mechaniczne (gdy istnieje przeszkoda w wydalaniu stolca) i nawykowe (czynnościowe). Do zaparć mechanicznych może dojść w wyniku: radioterapii nowotworów jamy brzusznej, zwężenia światła jelita (we wrzodziejącym zapaleniu jelita) lub w przebiegu raka jelita grubego. Jeśli występują u Nas zaparcia czynnościowe to zwykle wystarczy zmiana diety oraz pewnych nawyków.

Najnowsze normy dotyczące spożycia błonnika, rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia (2012) to - 25 g/dzień dla człowieka dorosłego i 19 - 21 g/dzień dla dzieci w wieku 10 - 18 lat.


Sposoby na przyspieszenie trawienia:


1. Kiwi z dodatkiem 1 łyżki oleju lnianego lub 1 łyżki oliwy z oliwek - świetnie reguluje pracę jelit.
2. Siemię lniane mielone - to znany od lat, znakomity, naturalny środek o działaniu przeczyszczającym.
3. Kiszonki - w domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika i witamin (C i B).
4. Śliwki surowe i suszone- znane i stosowane jako prawdziwa błonnikowa bomba. Dodatkowo zawierają sorbitol, który ściąga wodę do światła jelit i ułatwia
wypróżnienia.
5. Jabłka - pomocne mogą okazać się np. soki lub przetwory z jabłek, które zawierają duże ilości błonnika. Pamiętajmy, aby spożywać jabłka surowe, gdyż gotowane mają działanie zapierające.
6. Jagody- zawierają dość sporą dawkę błonnika, dzięki czemu działają łagodnie przeczyszczająco.
7. Buraki i marchew – w postaci surowej zapobiegają zaparciom.
8. Kasze gruboziarniste - bogate są przede wszystkim w błonnik pokarmowy. Porcja 100 g kaszy gryczanej prażonej całej i kaszy perłowej zawiera po 6 g błonnika,
pęczaku jęczmiennego – 5 g, a kaszy manny – 2 g (pamiętajmy, że dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik to około 20 g).
9. Zioła - pomocne mogą być preparaty ziołowe (zawierające między innymi: senes, babkę płesznik, rzewień, kminek, melisę, rumianek ) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i regulującym napięcie mięśni przewodu pokarmowego.
10. Płyny i ćwiczenia - wypijajmy odpowiednią ilość niegazowanej wody – 1,5-2 litry dziennie. Pamiętajmy, także o codziennej aktywności fizycznej (30 minut dziennie).

Jeśli domowe sposoby zawiodą , należy zgłosić się do lekarza.


Polecamy: 

SlimGo Sugar Blocker

Zachowaj szczupłą sylwetkę!

Zamów teraz >>

 


SlimGo Carb Blocker

Obniża indeks glikemiczny zjadanych potraw!

Zamów teraz >>

News Tags