Jak podnieść odporność naszych dzieci?

21-01-2014 | Posted by Natalia

Zmiany temperatur są mocno odczuwane również przez nasze pociechy. Przeziębienie, grypa i bolące gardło to objawy, którym często pod wpływem niewielkich nawet zmian pogody ulegają najmłodsi.

Jak uchronić dziecko przed zakażeniami w okresie zachorowań na infekcje wirusowe iwzmocnić jego odporność w całkowicie naturalny sposób?

odpornosc_dzieci

Witaminy i minerały to nie wszystko. Ważne są również aminokwasy!

Bezsprzecznym faktem, choć dla wielu nieznanym, jest, że do stworzenia i zachowania odporności nie wystarczy przyjmowanie witamin oraz minerałów.

Aminokwasy stanowią podstawowy element budujący białka, odgrywający istotna rolę w funkcjonowaniu każdego żywego organizmu. Część z nich człowiek wytwarza sam, pozostałą natomiast musi sobie dostarczyć wraz z przyjmowanym pokarmem. Bogatym i w pełni naturalnym źródłem aminokwasów jest mleczko pszczele – ekologiczna substancja wzmacniająca odporność, a także wspomagająca wzrost i rozwój dziecka.

Jak pokazały badania, pszczoły robotnice, żywiące się mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze dni życia, kończą je zaledwie po kilku tygodniach. Z kolei zajadająca się tym specjałem cały czas królowa może przeżyć nawet 7 lat. Jest to największy rarytas w ulu, dostępny tylko dla wybranych jego mieszkańców.

Najwięcej aminokwasów znaleźć można w białkach. Wyróżnia się te pochodzenia zwierzęcego i  roślinnego.

Białka pochodzenia zwierzęcego znaleźć można przede wszystkim w:

  • mięsie i wędlinach,
  • rybach,
  • jajkach,
  • mleku i produktach mlecznych.

Białka pochodzenia roślinnego kryją się zaś w:

  • komosie ryżowej,
  • kaszy gryczanej,
  • roślinach strączkowych,
  • orzechach i nasionach.
News Tags