Jak podnieść odporność naszych dzieci?
Zmiany temperatur są mocno odczuwane również przez nasze pociechy. Przeziębienie, grypa i bolące gardło to objawy, którym często pod wpływem niewielkich nawet zmian pogody ulegają najmłodsi.
Jak uchronić dziecko przed zakażeniami w okresie zachorowań na infekcje wirusowe iwzmocnić jego odporność w całkowicie naturalny sposób?
Witaminy i minerały to nie wszystko. Ważne są również aminokwasy!
Bezsprzecznym faktem, choć dla wielu nieznanym, jest, że do stworzenia i zachowania odporności nie wystarczy przyjmowanie witamin oraz minerałów.
Aminokwasy stanowią podstawowy element budujący białka, odgrywający istotna rolę w funkcjonowaniu każdego żywego organizmu. Część z nich człowiek wytwarza sam, pozostałą natomiast musi sobie dostarczyć wraz z przyjmowanym pokarmem. Bogatym i w pełni naturalnym źródłem aminokwasów jest mleczko pszczele – ekologiczna substancja wzmacniająca odporność, a także wspomagająca wzrost i rozwój dziecka.
Jak pokazały badania, pszczoły robotnice, żywiące się mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze dni życia, kończą je zaledwie po kilku tygodniach. Z kolei zajadająca się tym specjałem cały czas królowa może przeżyć nawet 7 lat. Jest to największy rarytas w ulu, dostępny tylko dla wybranych jego mieszkańców.
Najwięcej aminokwasów znaleźć można w białkach. Wyróżnia się te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Białka pochodzenia zwierzęcego znaleźć można przede wszystkim w:
- mięsie i wędlinach,
- rybach,
- jajkach,
- mleku i produktach mlecznych.
Białka pochodzenia roślinnego kryją się zaś w:
- komosie ryżowej,
- kaszy gryczanej,
- roślinach strączkowych,
- orzechach i nasionach.