Jak nie przytyć zimą

Jak nie przytyć zimą

08-09-2014 | Posted by Paulina

Kiedy dni stają się krótsze i robi się chłodniej, a śnieg lub deszcz jest typowym elementem dnia, częściej pozostajemy w domu. Nasza aktywność fizyczna ogranicza się do przymusowego spaceru na najbliższy przystanek autobusowy lub do sklepu spożywczego. Czasami robimy dziennie tylko kilka kroków, aby dojść do własnego samochodu. Dodatkowo zimowa pogoda zachęca do robienia sobie drobnych przyjemności. Któż nie lubi napić się gorącej herbaty lub kawy i zjeść przy tym czegoś słodkiego? Pączek, wafelek, ciasteczko czy kawałek mlecznej czekolady to przecież tylko małe przekąski – niestety bardzo kaloryczne.

Trzy wskazówki praktyczne

Aby nie przytyć i zachować piękną linię zimą, warto stosować się do trzech zasad. Są to bardzo proste i łatwe do wprowadzenia w życie wskazówki. 

1. Codziennie jedz śniadanie

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Po przerwie nocnej, kiedy nie dostarczamy naszemu organizmowi pożywienia, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednią dawkę energii. Zostanie ona wykorzystana w ciągu dnia na bieżącą aktywność oraz zapewni prawidłowe funkcjonowanie narządów, w tym naszego mózgu. Śniadanie powinno zostać zjedzone w ciągu 30-40 minut od przebudzenia się. Wskazane jest, aby stanowiło 30% zalecanej dziennej racji pokarmowej. Warto pamiętać, że jeśli zjesz śniadanie, będziesz mieć mniejszą ochotę na słodycze w ciągu dnia. Co stanie się, jeśli pominiesz ten posiłek? Przed wszystkim organizm, który nie otrzyma rano pożywienia obniży własną przemianę materii, a z kolejnych posiłków zgromadzi więcej energii (więcej materiału zapasowego w postaci tkanki tłuszczowej. Bez śniadania organizm będzie wytwarzał mniej ciepła, co odczujemy jako ciągłe uczucie chłodu. Przyczyni się to również do powstania dodatniego bilansu energetycznego, a w konsekwencji wzrostu masy ciała

2. Zamieniaj

Jednym ze sposobów na spożywanie mniejszej ilości kalorii jest zamiana jednych produktów na drugie, pod warunkiem, że należą one do tych samych grup spożywczych. Możemy więc zastępować określone produkty mleczne innymi, czy dany gatunek mięsa innym. Dla przykładu zamiast smalcu stosujmy olej rzepakowy, zamiast smarować pieczywo masłem wykorzystajmy do tego celu biały serek o 10% -20% zawartości tłuszczu. Śmietanę zastąpmy tłustym mlekiem, ser żółty – białym serem, a mięso czerwone – rybą. Jeśli nie możesz zrezygnować z określonych słodyczy zastanów się jak pozyskać ich mniej kaloryczną wersję. Być może jeśli zjesz waniliowy budyń to stracisz ochotę na waniliowe ptasie mleczko, którego jedna porcja (1 kostka), to aż 70 kcal i mnóstwo tłuszczu. Pamiętaj, że regularne spożywanie posiłków w ciągu (co 3-4 godziny), zmniejsza ochotę na słodycze.

Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, zamiast zwykłych czekolad wybieraj czekolady surowe. Powstają one z nieprażonych ziaren kakaowca, dzięki czemu zachowują wszystkie witaminy i minerały. Pozbawione są zagęstników takich jak np. lecytyna sojowa, zamiast tego zawierają naturalne dodatki pod postacią orzechów, owoców suszonych. Nie zawierają też dodatku zwykłego cukru.

Średniej jakości parówki dostarczają naszemu organizmowi 34 g tłuszczu/w 100 g produktu. Nieco mniej tłuszczu zawiera kiełbasa, w zależności od gatunku od 13-27 g/w 100 g produktu. Warto podkreślić, że tego typu wędliny są źródłem wyłącznie nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo mają w sobie dużo cholesterolu, średnio 70 mg/ w 100 g produktu. Chuda polędwica wieprzowa też nie jest pozbawiona tłuszczu zwierzęcego. W 100 g tej szlachetnej wędliny znajdziemy około 10 g tłuszczu i aż 64 mg cholesterolu. Wybieraj wędliny z kurczaka i indyka. W 100 g polędwicy z kurczaka jest tylko 1,2 g tłuszczu na 100 g produktu. Dobrym rozwiązaniem dietetycznym będą też chude ryby. Dorsz dostarcza jedynie 0,7 g tłuszczu/w 100 g produktu. W przypadku ryb korzystną zamianą będzie również ta, jeśli chude mięso zastąpimy tłustą rybą morską. Makrela, co prawda posiada w swoim składzie 12 g tłuszczu, ale z tego 2 g to korzystne dla zdrowia, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

3. Rozdrabniaj

Dla zapewnienia organizmowi długotrwałego uczucia sytości spożywaj posiłki w rozdrobnionej postaci. Jeśli lubisz zupy, miksuj je. Zupa krem zaspokoi twój głód na dłużej, niż ta sama zupa w naturalnej postaci. Na pierwsze śniadanie, jeśli lubisz, przygotuj sobie zupę mleczną na bazie dobrze rozgotowanego ryżu lub kaszy manny. W ciągu dnia zjedz jogurt zagęszczony łyżką kaszki ryżowej dla dzieci (rodzaj kaszek gotowych do spożycia po wymieszaniu z wodą lub mlekiem). Możesz również ugotować kisiel z owocami (jabłka), a następnie całość zmiksować. *

* Rozdrabnianie pożywienia oraz gotowanie produktów do pełnej miękkości nie jest zalecane osobom chorym na cukrzycę typu 1 i 2

News Tags