Jajko – idealne śniadanie jesienią i zimą
Jesienią i zimą warto szczególnie zadbać o zdrowe odżywianie. Posiłki należy komponować tak, aby były bogate w substancje odżywcze zwiększające naszą odporność i pomagające zachować szczupłą sylwetkę. Do tego celu świetnie nadają się jaja kurze. Zawierają one pełnowartościowe białko, które ze względu na szczególny skład aminokwasów można nazwać białkiem wzorcowym. Poza tym obfitują w cenne tłuszcze, substancje mineralne i witaminy.

Z czego składają się jaja?
Jajo składa się w 58% z białka, 30% z żółtka, 11% stanowi skorupa, a 1 % błony podskorupowe. Jego część białkowa złożona jest w 88% z wody, 10,5% białek, 1% witamin i 0,5% soli mineralnych.
Dlaczego białko zawarte w jajach ma wysoką wartość odżywczą? Do najważniejszych substancji odżywczych zawartych w jajach należą białka, które nie bez powodu określa się białkami wzorcowymi:
- Znanych jest około 15 białkowych składników jaja, z których każdy ma unikalną budowę i pełni określoną funkcję.
- Jajka są bogate w aminokwasy egzogenne (niezbędne), czyli takie, które musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Spożycie jednego całego jaja, ze względu na skład i proporcje zawartych w nim aminokwasów, pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania człowieka na pełnowartościowe białko. Jest to więc doskonały wybór dla osób odchudzających się.
- Białko jajka zaleca się również kobietom w ciąży – służy bowiem prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi dziecka, a także obniża ryzyko niskiej masy urodzeniowej.
- Całego jajko (ugotowane na twardo lub miękko) stanowi bardzo sycący posiłek, który zapobiega podjadaniu w ciągu dnia, a co za tym idzie – ułatwia odchudzanie.
- Jajka są lekkostrawne, w związku z czym z powodzeniem można włączyć je do diety dzieci, a także osób w podeszłym wieku.
Dlaczego warto jeść jajka jesienią i zimą?
W białku jajka znajduje się szereg substancji podnoszących odporność organizmu. Należą do nich między innymi:
- Lizozym – białko chroniące jaja przed inwazją bakterii (zwłaszcza gram dodatnich, do których należą m.in. gronkowce, paciorkowce).
- Owotransferyna – działa bakteriostatycznie.
- Cystatyna - hamuje enzymy wirusowe.
Dodajmy, że z jajek możemy szybko przygotować wiele potraw na słono i na słodko: jajecznicę, omlety, naleśniki, kluseczki „lane” na mleku, co dodatkowo czyni je idealnym elementem zdrowego śniadania.