Jagody acai czy maqui – które wybrać?

Jagody acai czy maqui – które wybrać?

21-01-2014 | Posted by Natalia

Superżywność (ang. superfood) to potoczna nazwa żywności bogatej w składniki odżywcze. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest niskokaloryczna, nieprzetworzona i pochodzi wyłącznie od natury. Wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób, w tym m.in. chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów.

Chociaż do superżywności zalicza się także powszechnie znane warzywa i owoce (jabłka, brokuły, kapusta czy kiwi), to ich egzotyczne odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Dzieje się tak również dlatego, że rośliny te rosną i dojrzewają w całkiem jeszcze dziewiczym środowisku, przez co wiele z nich uważa się za żywność ekologiczną.

Acai czy maqui?

Oba gatunki – zarówno acai, jak i maqui – z wyglądu są do siebie bardzo podobne. Ciemnoniebieskie owoce przypominają nasze polskie jagody, cenione są za wysoką zawartość przeciwutleniaczy i drogocennych substancji czynnych, takich jak aminokwasy, witaminy czy błonnik.

Jagody w proszku otrzymywane są metodą liofilizacji – owoce zamraża się do temperatury, w której dochodzi do sublimacji, a więc bezpośredniego przejścia ze stanu stałego w gazowy. Proces ten pozwala na zachowanie większości substancji biologicznie czynnych.

W CZYM TKWI RÓŻNICA?

Chcąc podsumować w kilku zdaniach, można by rzec, że jagody acai są cennym owocem, gdyż sprzyjają poprawie przemiany materii, pomagają wypłukiwać toksyny z organizmu i zrzucić zbędne kilogramy. Maqui natomiast zatrzymują młodość, wzmacniają odporność i dodają energii. Jednak to nie wszystko, jeśli o te owoce chodzi…

ACAI

Rosnące na wysokich palmach jagody acai o błyszczących czarnych owocach kryją w sobie całe bogactwo składników. Zawarte w nich substancje mogą pomóc w poprawie metabolizmu i zwiększeniu energii, oczyścić organizm, a nawet poprawić jakość snu. Jagody acai są przez Brazylijczyków znane już od dawna, ponad 50% ich diety zawiera choćby śladowe ilości tych owoców.

Pełne przeciwutleniaczy jagody acai zapobiegają szkodliwej działalności wolnych rodników, które są przyczyną wielu dolegliwości i nieprawidłowości, m.in. przedwczesnego starzenia się organizmu. Wolne rodniki spowalniają także przemianę materii, są zatem w dużym stopniu odpowiedzialne za przybieranie na wadze. Jagody acai doprowadzają zaś do jej spadku.

Zawarte w owocach witaminy, minerały i inne substancje czynne pomagają w:

  • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego (kompleks witamin B)
  • ochronie organizmu (witamina C)
  • obniżeniu poziomu złego cholesterolu
  • obniżeniu masy ciała (przeciwutleniacze)
  • ochronie przed chorobami serca i naczyń krwionośnych

MAQUI

Jagody maqui pochodzą z żyznych terenów Patagonii, jednego z najbardziej nieskażonych obszarów na naszej planecie.

Owoce maqui, o ocenie ORAC równej 80 000, mają dwa razy wyższy poziom przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny testowany dotąd owoc. Wraz z niezwykle wysoką wartością w skali ORAC jagody te przynoszą niesamowitą ilość przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy – wyjątkowo skutecznie przeciwdziałających procesowi starzenia.

Wprawdzie wszystkie owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, jednak często zróżnicowana jest ich jakość.

Włączenie do swojej diety jagód maqui znacząco pomaga:

  • opóźnić oznaki starzenia
  • zachować młodzieńczy wygląd
  • poczuć się zdrowiej
  • zwiększyć odporność (działanie przeciwzapalne)
  • uregulować stężenie insuliny we krwi
  • obniżyć poziom złego cholesterolu
  • podnieść odporność na światło słoneczne

Owoce te są ponadto doskonałym źródłem:

  • witaminy C
  • wapnia
  • żelaza
  • potasu
News Tags