Domowy syrop na przeziębienie

19-10-2016

Pamiętasz, jak chorowałeś będąc dzieckiem, a babcia podawała Ci, jako cudowne lekarstwo, syrop z miodu i cebuli? Nie cierpiałeś tego smaku i zapewne z ulgą zaniechałeś stosowania tego specyfiku, prawda? To błąd!

Syrop z miodu i cebuli zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym. Uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów: cynku budującego odporność przeciwwirusową, przeciwmiażdżycowego selenu, fosforu będącego budulcem kości oraz wapnia.

Przepis na rozgrzewający syrop z cebuli i miodu

Składniki:
- 2 duże cebule
- sok z cytryny
- miód

Sposób przygotowania:
2 duże cebule drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z dziesięcioma łyżkami miodu i zalej mieszanką cebulę. Zostaw na dobę w ciepłym miejscu. Przelej miksturę przez sitko. Gotowy syrop z cebuli (jedną łyżkę) dodawaj do połowy szklanki ciepłej wody i pij, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie.