7 pomysłów na dietetyczne desery
Wypróbuj niskokaloryczne słodkości, które pomogą Ci przetrwać chwile słabości podczas diety, a jednocześnie nie spowodują ponownego przybrania na wadze.

Nawet najbardziej zdeterminowane osoby miewają na diecie chwile słabości, kiedy oddałyby wszystko za kostkę czekolady. Wypróbuj niskokaloryczne słodkości, które pomogą Ci przetrwać takie momenty, a jednocześnie nie spowodują ponownego przybrania na wadze.
Ciasto czekoladowe
Składniki (ilość porcji: 10 po 189 kcal):
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli (400 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- orzechy włoskie (16 połówek)
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Kwadratową formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki poza orzechami przekładamy do blendera i miksujemy, aż masa będzie gładka. Wlewamy masę do przygotowanej formy i kładziemy na wierzch połówki orzechów. Pieczemy przez 25-30 minut.
Sałatka owocowa
Składniki (ilość porcji: 4 po 170 kcal):
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 korzeń imbiru wielkości kciuka
- listki mięty do dekoracji
- 1/2 melona pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
W rondelku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Imbir kroimy w cieniutkie paseczki. Wrzucamy połowę do gotującej się wody i gotujemy przez 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wrzucamy resztę imbiru i ponownie gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odłożony imbir i mieszamy. Sos wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Do salaterki wkładamy melon i borówki, a następnie polewamy schłodzonym sosem i podajemy.
Koktajl z mango
Składniki (ilość porcji: 6 po 164 kcal):
- 2 mango (bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 banan
- 2/3 szklanki (160 ml) jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
- 6 kostek lodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
W blenderze miksujemy mango z bananem, jogurtem, miodem, kostkami lodu i wanilią. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a następnie podajemy.
Pieczone jabłka
Składniki (ilość porcji: 4 po 202 kcal):
- 4 średnie jabłka, umyte i osuszone
- 1 dojrzały banan rozgnieciony widelcem
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 kawałeczki masła
Sposób przygotowania
Przygotowujemy nadzienie: mieszamy banan z orzechami, 1 łyżką cukru i jogurtem. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i zamiast nich wkładamy nadzienie, a na wierzchu umieszczamy po kawałeczku masła. Układamy jabłka w przygotowanym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Podajemy na ciepło.
Galaretkowiec
Składniki (ilość porcji: 8 po 199 kcal)
- 4 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- galaretka niebieska
- galaretka truskawkowa
- galaretka cytrynowa
- galaretka kiwi
- 12 herbatników
Galaretki można również wykonać samemu. Potrzebujemy do tego: 1/2 szklanki soku (dowolny smak), 1,5 szklanki wody, 1-2 łyżki cukru (lub miodu, fruktory, stewii), 3 łyżeczki żelatyny, sok cytrynowy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w gotującej się wodzie z cukrem, dodajemy sok i przyprawiamy do smaku sokiem cytrynowym. Studzimy.
Sposób przygotowania
Galaretki, każdą z osobna, dokładnie rozpuszczamy w mniejszej ilości gorącej wody (ok. 250 ml). Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, studzimy. W misce mieszamy jogurt naturalny z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Zastygnięte twarde galaretki kroimy w kostkę. Masę jogurtową dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy pierwsze dwa kolory galaretek, do drugiej – pozostałe. Zostawiamy kilka do udekorowania wierzchu ciasta. Formę wykładamy papierem do pieczenia (niekoniecznie), na nim układamy herbatniki. Wylewamy masę jogurtową. Wierzch dekorujemy pozostałymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki na około 5-6 godzin.
Deser jogurtowy z musem pomarańczowym
Składniki (ilość porcji: 2 po 210 kcal):
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 galaretka malinowa
- 1 pomarańcza
- goździki mielone
- 30 ml czerwonego wina
- cukier waniliowy
- cukier brązowy
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i kroimy w drobną kostkę. w rondlu zagotowujemy wodę (3 łyżki), dodajemy kawałki pomarańczy i wsypujemy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę cukru brązowego. Gotujemy na małym ogniu, aż pomarańcza się rozpadnie. Wtedy wlewamy do niej powoli wino, dodajemy goździki i gotujemy, mieszając do czasu, aż sos pomarańczowy się zredukuje i zagęści.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Jogurt naturalny ubijamy i wlewamy do niego galaretkę, a następnie ponownie ubijamy, aby galaretka dobrze połączyła się z jogurtem. Gotowy krem jogurtowy przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy musem pomarańczowym.
Muffinki pełnoziarniste
Składniki (ilość porcji: 15 po 163 kcal):
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej*
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- jabłko obrane ze skórki i starte na tarce
- 5 łyżek oleju
- 1/3 szklanki miodu
*można użyć wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej.
Sposób przygotowania
Mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek, sodę, przyprawę do piernika, proszek i sól mieszamy w jednej misce. Pozostałe (mokre) składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Następnie przelewamy je do suchych i mieszamy łyżką. Blachę do pieczenia muffinków wykładamy papilotkami, do każdej z nich wlewamy 1-1,5 łyżki ciasta i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut.
Deser jogurtowy
Składniki (ilość porcji: 2 po 172 kcal)
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
- 1 owoc granatu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pałeczki z gorzkiej czekolady
- cukier puder
- listek mięty
Sposób przygotowania
Schłodzony jogurt grecki miksujemy z 1 łyżką soku z cytryny, dodajemy cukier puder wedle uznania i ponownie przez chwilę miksujemy. Naprzemiennie z ziarnami owocu granatu przekładamy jogurt do szklanego pucharka. Na wierzchu układamy ziarna granatu, dodatkowo dekorujemy gorzkimi pałeczkami z czekolady i listkiem mięty.