5-dniowa dieta oczyszczająca

21-01-2014 | Posted by Natalia

Planujesz przejść na dietę, ale brakuje Ci pomysłów? Chcesz odżywiać się zdrowo i różnorodnie, aby uniknąć efektu jo-jo? Wypróbuj smaczne i proste przepisy Sensilab.

Dzień 1

Śniadanie:

Wypić 200 ml wody na czczo. Przygotować koktajl z następujących składników:

  • 100 ml wody,
  • 200 ml mleka konopnego lub ryżowego,
  • ½ awokado,
  • ksylitol lub syrop klonowy do słodzenia wg uznania,
  • 1 łyżka kakao w proszku lub karob

Wszystkie składniki zmiksować i wypić

Obiad:

Przed obiadem wypić 200 ml wody.

Składniki:

  • 2 filety z łososia.

Składniki na pesto:

  • 2 filiżanki świeżej bazylii,
  • 1 filiżanka orzeszków indyjskich,
  • pół łyżeczki nasion słonecznika,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli himalajskiej
  • pół filiżanki wody (do rozcieńczania w razie potrzeby; dolewać powoli).

Zmiksować wszystkie składniki do zrobienia pesto. Do masy dodać powoli oliwę z oliwek i wodę, rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Filety położyć na folię (skórą do dołu), następnie posmarować je pesto. Zawiniętego w folię łososia piec w piekarniku w temperaturze 220˚C przez 15-20 min.

W międzyczasie przygotować przystawkę z komosy ryżowej, do przygotowania której potrzebne będą:

  • 1 filiżanka komosy ryżowej,
  • 2 filiżanki wody,
  • 2 nieduże pokrojone zielone cukinie,
  • 1 średnią marchewkę,
  • 1 niedużą posiekaną cebulę czerwoną,
  • odrobinę oliwy z oliwek,
  • szczyptę soli himalajskiej,
  • sok z jednej cytryny.

Podsmażyć warzywa na patelni, aby były miękkie, dodać komosę i wodę, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10-12 min aż woda wyparuję a komosa będzie miękka. Podawać na ciepło z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posolić wg uznania.

Kolacja:

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem.

Wieczorny napój przygotować z następujących składników:

  • 3 ogórki,
  • sok z jednej cytryny,
  • pół filiżanki orzeszków indyjskich lub makadamii,
  • 2 filiżanki wody,
  • 1/4 filiżanki świeżego kopru lub 1/8 filiżanki suszonego kopru,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Ogórki obrać i usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki poza koprem zmiksować. Na końcu dodać koper, doprawić do smaku czarnym pieprzem i solą celtycką lub himalajską. koniec zażyć 1 kapsułkę Acai Detoxan.

Dzień 2

Śniadanie:

Wypić 200 ml wody na czczo. Przygotować koktajl z następujących składników:

  • 1 mango,
  • 1 filiżanka wody kokosowej,
  • 2 łyżki suszonych płatków kokosowych,
  • sok i starta skórka z jednej cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku,

Mango obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zmiksować i udekorować skórką z cytryny i czarnym pieprzem. Jeśli płyn jest zbyt gęsty, rozcieńczyć. 

Obiad:

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa z kurczaka (piersi, udka, podudzia),
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii,
  • 1/4 filiżanki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 filiżanki pociętej w kostkę rzepy,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól himalajska.

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Kurczaka odstawić do marynowania z bazylią, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek na 2 godziny do lodówki. W przypadku braku czasu co najmniej 10 min. Mięso piec w rozgrzanym do 220˚C piekarniku przez 50-60 min. Kostki rzepy i czosnek ugotować do miękkości. Gotowaną rzepę ubić na puree, dodać oliwę z oliwek i posolić wg uznania. Podawać na ciepło.

Kolacja:

Składniki:

  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku,
  • 1 średnie, obrane awokado bez pestki,
  • 1 filiżanka wody,
  • 1 filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pół łyżeczki chili w proszku (nieobowiązkowe).

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Wszystkie składniki zmiksować. Przed zjedzeniem pokropić oliwą z oliwek i doprawić czarnym pieprzem. Dodać chili w proszku, aby uzyskać bardziej pikantny smak. koniec zażyć 1 kapsułkę Acai Detoxan.

Dzień 3

Śniadanie:

Wypić 200 ml wody na czczo. Przygotować koktajl z następujących składników:

  • 3 filiżanki świeżego szpinaku,
  • 1 filiżanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (jagód, malin, czarnej porzeczki itp.),
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 filiżanka mleka migdałowego,
  • 2 daktyle do posłodzenia,

Wszystkie składniki zmiksować, jeśli napój jest zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać wody. 

Obiad:

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka bez kości,
  • 1 cebula, pokrojona w krążki,
  • 6 kawałków grzybów wg uznania (twardnik japoński, pieczarki, borowiki, podgrzybki…),
  • 1 pęczek buraka liściowego, pociętej na nieduże kawałki,
  • 1 garść pociętych czereśni bez pestek.

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Ugotować burka liściowego, nie doprowadzając do wrzenia wody użytej do gotowania. Pociąć na nieduże kawałki piersi z kurczaka, podsmażyć je na średnim ogniu, dodać krążki cebuli, posiekane grzyby, jedną czwartą filiżanki wody pozostałej po ugotowaniu buraka liściowego. Gotować na małym ogniu przez 20-30 min, co jakiś czas mieszając. Podawać z ciepłym burakiem liściowym, udekorować czereśniami.

Kolacja:

Składniki:

  • 3 filiżanki kapusty włoskiej gotowanego na parze,
  • 4 filiżanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ filiżanki migdałów,
  • garść świeżej posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli himalajskiej

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować, posolić wg uznania. koniec zażyć 1 kapsułkę Acai Detoxan.

Dzień 4

Śniadanie:

Wypić 200 ml wody na czczo. Przygotować koktajl z następujących składników:

  • 1 filiżanka mleka migdałowego lub kokosowego,
  • 6 dl jagód lub czarnej porzeczki (świeże lub mrożone owoce),

Wypić 200 ml wody na czczo. Wszystkie składniki zmiksować. 

Obiad:

Składniki:

  • 250-350 g zwartej białej ryby (morszczuk, dorsz, panga…),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 filiżanki mleka kokosowego,
  • 1/2 filiżanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 główka sałaty zielonej,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Marynata:

  • 1 nieduża świeża cebula czerwona,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka nektaru kokosowego,
  • szczypta soli himalajskiej

Pokroić cebulę na cienki paseczki, dodać ocet, nektar kokosowy i sól, marynować 24 godziny. Wystarczy także 1 godzina, jeśli nie można dłużej.

Salsa z mango:

  • 1 dojrzałe, obrane i pocięte w kostkę mango,
  • 1/8 filiżanki grubo posiekanej kolendry,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • sok i starta skórka z cytryny,
  • tacos – średnio dopieczone ciasto,
  • chili w proszku (nieobowiązkowe).

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Z ryby usunąć skórę, pociąć ją na centymetrowe plasterki, następnie każdy kawałek namoczyć w mleku kokosowym i mieszance kokosu z curry. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć kawałki ryby do zrumienienia, aż będą miękkie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na 10-15 min.

Aby przygotować salsę z mango, należy zmiksować mango, kolendrę, imbir, sok i skórkę z cytryny. Przed podaniem rozłożyć rybę na 4 liściach zielonej sałaty, dodać dużo salsy z mango, posypać czerwoną marynowaną cebulą. Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać chili i zawinąć całość w tacos.

Kolacja:

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 filiżanki posiekanej marchewki,
  • 1 filiżanka kalafiora podzielonego na różyczki,
  • 4 filiżanki klarownego rosołu z kury lub warzywnego,
  • świeży tymianek.

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Na małym ogniu podgrzać olej kokosowy, pociąć pora i podsmażyć go 3-4 min, dodać marchewkę i dusić przez kolejne 3-4 min. Zalać klarownym rosołem, tak aby przykryć warzywa, dusić pod przykryciem na małym ogniu kolejnych 15 min. Gdy składniki ostudzą się nieco, zmiksować je, następnie dodać do masy 1 łyżkę oleju kokosowego, podgrzać i podawać na ciepło. Latem można schłodzić i jeść na zimno. Na koniec koniec zażyć 1 kapsułkę Acai Detoxan.

Dzień 5

Śniadanie:

Składniki:

  • 3 większe jabłka,
  • 1 mango,
  • 1 filiżanka mleka migdałowego lub kokosowego,
  • 1 filiżanka orzechów włoskich,
  • 400 ml wody,

Wypić 200 ml wody na czczo. Wszystkie składniki zmiksować, na koniec zażyć 1 kapsułkę Acai Detoxan.

Obiad:

Składniki:

  • 500 g fileta z indyka,
  • 2 łyżki świeżej bazylii,
  • ¼ filiżanki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Filet ze wszystkimi składnikami odstawić do marynowania na 2 godziny do lodówki. W przypadku braku czasu co najmniej 10 min. Piec w piekarniku.

Przystawka:

  • 2 większe cukinie (zielone lub białe) pociąć obieraczką na cienkie paseczki, do momentu, w którym będzie to jeszcze możliwe. Jeśli pochodzą z upraw ekologicznych, zostawić również ich skórkę.
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 2 łyżki wody kokosowej,
  • 1 małe opakowanie anchois w oliwie z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 łyżka świeżo posiekanego lub suszonego rozmarynu,
  • wg uznania posolić szczyptą soli himalajskiej

Wszystkie składniki pomieszać w misce i podawać od razu wraz z mięsem. Niewykorzystaną przystawkę przechowywać dobrze zamkniętą w lodówce i wykorzystać w ciągu dwóch dni.

Kolacja:

Składniki:

  • 0,5 l klarownego rosołu z kury lub warzywnego,
  • 1 filiżanka ugotowanej zielonej soczewicy,
  • ½ filiżanki nasion słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli himalajskiej
  • ½ filiżanki masła sezamowego,
  • ¼ główki ugotowanego kalafiora,
  • 200 ml wody (dolewamy powoli).

Wypić 200 ml wody przed posiłkiem. Wszystkie składniki zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewać powoli wodę. 

News Tags