Dieta obniżająca cholesterol – przykładowy dzienny jadłospis

22-01-2014 | Posted by Natalia

Zdrowa dieta pomagająca obniżyć cholesterol oznacza jedzenie różnorodnych produktów, w tym owoców i warzyw, oraz spożywanie czterech do pięciu posiłków dziennie. Konieczne jest, aby uniknąć żywności zawierającej nasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany proste (chleb, ciastka, itp.).

Zaleca się, by dzienne spożycie tłuszczu mieściło się w 30% dziennego zapotrzebowania na energię (w tym 10% z nasyconych kwasów tłuszczowych, a reszta z nienasyconych kwasów tłuszczowych). Studia kliniczne potwierdzają, że aby zmniejszyć poziom cholesterolu LDL, należy zwiększyć aktywność fizyczną i zastosować odpowiednią dietę, której przykład znajduje się poniżej:

ŚNIADANIE:

  • kawa lub herbata,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa posmarowana 1 łyżeczką masła arachidowego.

PRZEKĄSKA:

  • 1 marchew,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • sok z pomarańczy.

Zetrzeć marchew, jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z pomarańczy oraz cytryny. By nie zabrakło Ci energii, do posiłku możesz zjeść pieczywo pełnoziarniste z margaryną (bogatą w kwasy omega 3).

OBIAD:

Makaron z marchewką i cukinią w sosie z serem i orzechami

  • 350 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 1 marchew,
  • 1 cukinia,
  • 35 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 1 łyżka margaryny lub Gheeja (masło oczyszczone),
  • 50 ml bulionu,
  • 500 g roztopionego sera,
  • sok z połowy pomarańczy.

Ugotować makaron, zetrzeć marchewkę, cukinię przekroić na pół i obie połówki pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu 5 minut przed końcem gotowania. Orzechy uprażyć na Gheeju lub margarynie, dodać bulion, serek i sok pomarańczowy (na końcu). Chwilę zagotować. Podawać z makaronem. Dla lepszego smaku i wyglądu można posypać danie szczypiorkiem.

KOLACJA:

Tofu z czarną fasolą i pietruszką

  • 1 opakowanie tofu,
  • 1 puszka fasoli,
  • sok z 3 limonek,
  • ½ łyżeczki proszku Yacon lub syrop z agawy (lub substytut cukru),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu (do smaku).

Odcedzić tofu, jeśli to możliwe, ścisnąć, by było bardziej suche. Pokroić w kostkę. Jeśli to możliwe, zamarynować tofu w mieszance ½ soku z limonki, ½ pietruszki, oleju, zamienniku cukru. Następnie gotować lub podsmażyć tofu w rondlu albo na patelni do zbrązowienia. W międzyczasie posiekać pozostałą natkę pietruszki i wymieszać z fasolą oraz resztą soku z limonki. Można dodać przyprawy do smaku. Potem podgrzać i wyłożyć na wierzchu tofu. Potrawa jest doskonała w połączeniu z awokado i pomidorem.

News Tags