Detoksykacja ciała w 3 krokach
Zanieczyszczenie środowiska, nieodpowiednie odżywianie, stres, detergenty, sztuczne kosmetyki, złe nawyki, brak ruchu i wiele innych czynników przyczynia się do zatrucia naszego ciała. Dlatego pojawiają się problemy, takie jak przybieranie na wadze i wzdęcia, brak energii, złe samopoczucie, zniszczona skóra, rozdwojone paznokcie i matowe włosy. Zobacz, jak sobie z nimi poradzić.
Detoksykacja w 3 krokach
Prostym sposobem, by uniknąć tych problemów jest 10-dniowy program detoksykacji organizmu, który powinien być wykonywany co najmniej 2 razy w roku. Nie należy jednak zaczynać go od razu, ale stopniowo przyzwyczajać ciało do zmiany nawyków. Program oczyszczający powinien składać się z 3 poziomów:
- 5-dniowa faza wstępna,
- 10-dniowy detoks,
- odżywianie po detoksie.
Wstęp do detoksykacji
W tym czasie starajmy się wystrzegać złych nawyków i sięgnąć po bardziej zdrową żywność oraz świeże produkty. Z naszej diety stopniowo wykluczajmy cukier i słodycze (w tym gazowane napoje), alkohol, kawę i inne napoje zawierające kofeinę, papierosy, potrawy smażone, słone przekąski, mleko i produkty mleczne, soję i produkty sojowe, gluten oraz niektóre rodzaje owoców i warzyw (pomarańcze, banany, truskawki, winogrona, pomidory, papryka, ziemniaki).
10-dniowe oczyszczanie
Po 5-dniowym okresie przygotowawczym następuje 10-dniowy detoks. W tym czasie trzymajmy się ustalonego harmonogramu spożywanych produktów i suplementów diety, które pozwalają na efektywną detoksykację całego organizmu.
Podczas detoksykacji, toksyny z naszego organizmu wydalane są przez przewód pokarmowy, więc bardzo ważne jest, aby wypróżniać się co najmniej raz dziennie. Jeśli cierpimy na częste zaparcia, toksyny mogą być ponownie wchłaniane przez organizm, a tym samym zaprzepaścimy rezultaty naszej ciężkiej pracy.
Jeśli często mamy problemy z zaparciami, ważne jest, aby:
- zwiększyć ilość przyjmowanych płynów,
- spożywać żywność bogatą w błonnik (świeże warzywa i zielone koktajle),
- zadbać o regularny ruch, co przyspieszy pracę układu trawiennego,
- sięgnąć po naturalne środki przeczyszczające, takie jak woda mineralna bogata w magnez, sok z aloesu i jagody.
Co dalej?
Po zakończeniu detoksu można ponownie stopniowo wprowadzać do menu gluten i nabiał. Najpierw przez dwa dni z rzędu spożywajmy produkty zawierające gluten, potem zróbmy dwa dni przerwy i stosujmy produkty z 10-dniowego detoksu. Potem przez kolejne dwa dni wzbogacajmy dietę o nabiał itd. Jeśli po jakimś pokarmie czujemy się źle, jesteśmy zmęczeni i śpiący lub mamy wzdęcia, warto w przyszłości całkowicie wyeliminować go z naszej diety.