Czekolada poprawia samopoczucie

Czekolada poprawia samopoczucie

19-03-2014 | Posted by Paulina

Bardzo często, gdy czujemy się źle i jest nam smutno, sięgamy po czekoladę. Dzięki niej stajemy się szczęśliwsi. Warto zatem poznać składniki czekolady, które mają pozytywny wpływ na nasz nastrój.

Pierwszym Europejczykiem, który spróbował ziaren kakaowca był Krzysztof Kolumb. Smakowity produkt spożywany był wyłącznie na dworze hiszpańskim  (ściśle strzeżona receptura). Dopiero w XVII wieku  kakao poznała reszta Europy. Produkcję twardej czekolady opracowano  w XIX wieku (Holandia). W XVII i XVIII wieku używano ziaren kakaowca do leczenia grypy, niestrawności, chorób płuc i kamicy nerkowej. Olej kakaowca stosowano w chorobach skóry, chorobie hemoroidalnej i czyrakach piersi.

Kwas stearynowy – należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, za to przyczynia się do polepszenia samopoczucia. Związek ten stanowi aż 30% wszystkich kwasów tłuszczowych czekolady!

Magnez – niedobór tego pierwiastka ma swój udział w powstawaniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Jedząc czekoladę dostarczamy do organizmu duże ilości magnezu (w 100 g produktu może się go znajdować od 54 do 105 mg). Co za tym idzie, PMS przebiega łagodniej i czujemy sie lepiej.

Tryptofan  – to z tego aminokwasu powstaje serotonina, nazywana również „hormonem szczęścia”. Jej niski poziom może wywoływać agresję, zmęczenie oraz depresję. Czekolada pobudzając jej wytwarzanie, pozwala zmniejszyć intensywność takich objawów.

Teobromina i kofeina – wykazują działanie pobudzające oraz dodają energii. Dzięki temu korzystnie wpływają na nasz nastrój.

Tyramina i fenyloetyloamina (PEA) – są to aminy biogenne, działające podobnie jak naturalne substancje przekaźnikowe naszego organizmu – noradrenalina i dopamina. Ich niedostateczną ilość obserwuje się m.in. w depresji. Tyramina i PEA zatem – poprzez naśladowanie funkcji tych przekaźników – przyczyniają się do polepszenia samopoczucia.

Jaką czekoladę wybierać?

Najzdrowsza jest czekolada gorzka (60-90% kakao).  Zawiera, w porównaniu z czekoladą mleczną i nadziewaną, najwięcej: magnezu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia i potasu. Warto podkreślić, że czekolada  dostarcza organizmowi zarówno kwasów tłuszczowych nasyconych jak i nienasyconych.  W gorzkiej czekoladzie nie ma jednak cholesterolu. 

News Tags