6 rzeczy, których nie wiesz o nasionach chia

6 rzeczy, których nie wiesz o nasionach chia

01-12-2016

Nasiona chia należą do grupy tak zwanego „superfoods”, które w ostatnim czasie zawładnęło światem. Jesteśmy pewni, że i Ty masz w swojej kuchni opakowanie tego produktu! Dowiedz się więcej o chia, ich zastosowaniu i najważniejszych właściwościach.

Nasiona chia zawdzięczają swą popularność cennym składnikom odżywczym i właściwościom prozdrowotnym. Jest to jednak bardziej niesamowity produkt niż sądziłeś!

Oto sześć faktów na temat nasion chia, o których nie miałeś pojęcia!

1.Naturalna „odżywka” dla mięśni

Starożytni Aztekowie i Majowie wykorzystywali nasiona chia w celu polepszenia kondycji mięśni oraz ich szybszej regeneracji. Siła i wytrzymałość odgrywały kluczową rolę podczas plemiennych wojen i polowań, dlatego mężczyźni chętnie włączali do swojej diety nasiona chia, które zawierają aż 5 razy więcej białka niż produkty mleczne.

2. Nasiona chia zamiast pieniędzy

Aztekowie używali nasion chia, jako środka płatniczego! Dowodzi to, za jak cenną roślinę uchodziła wówczas szałwia hiszpańska. Niestety, europejscy najeźdźcy zniszczyli zarówno kulturę mieszkańców Peru, jak i uprawiane przez nich rośliny, nie odkrywając ich cennych właściwości.

3. Ponowne odkrycie przez dr. Wayne Coatesa

Nasiona szałwii hiszpańskiej ponownie doceniliśmy dopiero w 1990 roku. Doktor Wayne Coates przebadał nieznaną dotąd w Europie roślinę i odkrył przed światem jej cudowne właściwości. XXI wiek przyniósł prawdziwy renesans chia i obecnie cenimy ją niemal tak, jak Aztekowie i Majowie.

4. Nie są pryskane

Nasiona chia należą do grupy roślin, która w naturalny sposób potrafi się ochronić przed działaniem pasożytów. Dzięki tej umiejętności, nie  jest konieczne sztuczne wsparcie obrony szałwii hiszpańskiej przed szkodnikami. Pamiętaj!  Kupując nasiona chia, masz pewność, że nie zawierają pestycydów!

5. Wyhoduj szałwię hiszpańską w domu!

Szałwia hiszpańska bardzo łatwo kiełkuje. Spróbuj wysypać kilka nasionek do miseczki wyłożonej zwilżoną ligniną. Dbaj o stały poziom temperatury (optymalna to 21-22 stopnie Celsjusza), odpowiednie nasłonecznienie i regularnie zwilżaj podłożę nasionek, a już po 4-5 dniach powinien zauważyć małe kiełki chia.

6. Dziecięcy przysmak

Nasiona chia mogą być spożywane przez dzieci od 6 miesiąca życia. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, można za ich pomocą sporządzić zdrowy deser bez cukru! Jest to prosty sposób, aby zwiększyć spożycie kwasów OMEGA3, niezbędnych dla poprawnego rozwoju umysłowego maluchów.