Co pić, aby schudnąć?

30-10-2015 | Posted by Maria

Czy wiesz, że istnieją napoje, które w skuteczny i naturalny sposób wspomagają odchudzanie? Picie dużej ilości płynów samo w sobie wspomaga oczyszczanie organizmu i przemianę materii. A jeśli w dodatku wybierzemy napoje, które mają właściwości odchudzające, możemy spodziewać się naprawdę bardzo dobrych efektów. Może zdecydujesz się zastąpić nimi napoje gazowane lub słodzone soki? Wtedy możesz być naprawdę mile zaskoczona rezultatami.

 

Oto, co możemy pić, aby wspomóc proces odchudzania:

Czerwona herbata

Czerwona herbata, czyli Pu-erh znana jest od setek lat ze swoich wyszczuplających właściwości. Nazywana jest zabójcą tłuszczu. Ta niezwykła herbata, w procesie tradycyjnej produkcji poddawana jest specjalnej fermentacji. Proces ten przeprowadzany jest niezmiennie w ten sam sposób od czasów dynastii Tang. Dzięki unikalnemu sposobowi przygotowania, pu-erh posiada charakterystyczny, ziemisty aromat. Jest on doceniany przez koneserów herbat, lecz przez niektórych odczuwalny jako nieprzyjemny. Dlatego czerwona herbata, jaką kupujemy w sklepach, często posiada dodatki aromatu cytryny lub grejpfruta. Warto jednak zawsze szukać herbaty Pu-erh, w czystej, naturalnej wersji, bez dodatków. Najlepsze efekty odchudzające uzyskasz stosując herbatę w wersji liściastej. A jeśli jesteś miłośniczką herbat, możesz zadać sobie trud i poszukać herbaty Pu-erh w kostkach.

Pu-erh zwalcza tłuszcz dzięki zawartości flawonoidów aktywizujących enzymy pokarmowe. Wspiera też pracę wątroby.

Aby odczuć jej odchudzające właściwości, warto pić minimum trzy filiżanki dziennie. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy około pięciu minut. Ważne jest, aby jej nie słodzić! Te same liście można zaparzać trzy razy.

Sok z aloesu

Aloes od wieków znany jest jako roślina lecznicza. Szczególnie popularny był jako specyfik doskonale wspierający proces gojenia ran i oparzeń. Aloes i preparaty z jego zawartością są pomocne w procesie leczenia egzem, łuszczyc i innych chorób skóry.

Co jednak z odchudzaniem? Okazuje się, że aloes jest doskonałym środkiem w walce w nadwagą. Przede wszystkim wspomaga on trawienie. Ma także działanie lekko przeczyszczające. Najcenniejszą jednak cechą aloesu jest działanie przyspieszające przemianę materii. Aloes działa tu na każdym poziomie. Zarówno wspiera pracę jelit i układu pokarmowego, jak i wspiera procesy metaboliczne na poziomie komórkowym. Wspiera też w walce ze wszelkimi stanami zapalnymi w obrębie przewodu pokarmowego.

Picie soku z aloesu nie tylko wspomaga nas w osiągnięciu smukłej sylwetki, lecz także ma wspaniały wpływ na skórę. Nawilża ją i ujędrnia działając od środka. Dzięki temu możemy być pewne, że po kuracji odchudzającej nie będziemy borykać się z problemem przesuszonej i zwiotczałej skóry.

Zielona herbata

Zielona herbata stała się ostatnio niemal tak popularna jak znana nam wszystkim tradycyjna herbata czarna. I nie bez powodu. Zielona herbata posiada masę właściwości zdrowotnych. Znana jest z właściwości przeciwnowotworowych. Ze względu na zawartość naturalnego fluoru i właściwości antybakteryjne doskonale wpływa na stan uzębienia. A przede wszystkim skutecznie wspiera spalanie tłuszczu i usuwanie go z organizmu. Oprócz tego przyspiesza też ogólny metabolizm. Co ciekawe, wspiera od wewnątrz walkę z cellulitem i przy dłuższym stosowaniu pomaga redukować „pomarańczową skórkę”. Najlepiej jest zaopatrzyć się w zieloną herbatę w wersji liściastej. Pamiętajmy, że napar zielonej herbaty jest bardzo mocny! Aby rozkoszować się smakiem tego napoju, wystarczy wrzucić do filiżanki tylko kilka listków.

Liście zielonej herbaty zaparzamy wodą w temperaturze 80 – 90 stopni. Te same liście możemy parzyć trzy razy. Drugie parzenie uchodzi za najbardziej wartościowe.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu, często był polecany przez nasze babcie jako środek na przeziębienie. I słusznie. Ten ciemny, intensywnie czerwony płyn zawiera bowiem duże ilości witaminy C i skutecznie podnosi odporność. Lecz to nie wszystko. Czarny bez coraz częściej stosowany jest jako roślina wspomagająca odchudzanie. W tej chwili jego odchudzające właściwości wciąż są nowością, ale wszystko wskazuje na to, że produkty z czarnego bzy już wkrótce dołączą do kanonu naturalnych odchudzających specyfików. Sok z czarnego bzu doskonale wpływa na trawienie. Pomaga łagodzić stany zapalne występujące w obrębie żołądka i jelit. Dzięki temu usprawnia i reguluje przemianę materii. Przeciwdziała zaparciom i ma działanie lekko przeczyszczające. Ma także właściwości ograniczające odkładanie tłuszczu.

Oprócz tego, sok lub syrop z czarnego bzu ma właściwości odtruwające i oczyszczające. Doskonale wspiera proces usuwania toksyn z organizmu.

Warto pamiętać jednak, że surowe owoce czarnego bzu są toksyczne. Dlatego chcąc skorzystać w dobroczynnych właściwości tej rośliny, warto zaopatrzyć się w preparaty z czarnego bzu w przetworzonej formie. Najlepszą propozycją są zdecydowanie dobrej jakości soki.

Yerba mate

Yerba mate to napój z ostrokrzewu paragwajskiego, tradycyjnie spożywany w wielu krajach Ameryki Południowej. Gdy w XVII jezuiccy misjonarze dotarli do plemienia Guarani, odkryli, że ulubioną używką Indian są liście ostrokrzewu. Hamowały one uczucie głodu, dodawały energii i wspomagały zdolność koncentracji. Dzięki nim Indianie potrafili walczyć ze zmęczeniem i utrzymać przytomność umysłu, nawet w trudnych warunkach.  Z tych właśnie powodów, napój yerba mate stał się później popularny wśród południowoamerykańskich kowbojów, zwanych Gauchos.

Tradycyjnie yerba mate podawana jest w naczyniu z tykwy. Pije się ją przez rurkę zwaną bombillą. Spożywany napar jest bardzo mocny. Początkującym zaleca się jednak spożywanie go w słabszym stężeniu.

Yerba wspomaga odchudzanie poprzez wspomniane hamowanie uczucia głosu, lecz nie tylko. Przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga tym samym redukcję obwodów ciała. Wspomaga trawienie poprzez zwiększenie przepływu żółci. Yerba posiada też działanie przeczyszczające i pomaga zapobiegać zaparciom.

Wiele gatunków yerba mate posiada bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu może stanowić doskonałe wzbogacenie naszej diety.