Amarantus - zapomniane ziarno Indian

Amarantus - zapomniane ziarno Indian

10-05-2017

Amarantus należy do najstarszych, a zarazem najzdrowszych roślin uprawianych na ziemi. Pewnie otwierasz teraz szeroko oczy ze zdumienia, ponieważ nigdy wcześniej nie słyszałeś tej nazwy, a nawet jeżeli coś obiło Ci się o uszy, to sądziłeś, że jest to kolejna moda dietetyczna i wynalazek XXI wieku. Czas zmienić swoje podejście i bliżej przyjrzeć się amarantusowi. 

 

 Szatańskie ziele 

 

Amarantus jest rośliną uprawianą na ziemi od ponad 5000 lat. Dawni Indianie uważali go za święte zboże, które przynosi wojownikom szczęście i dodaje męstwa podczas krwawych wojen. Jego obróbka i przygotowanie do spożycia wiązało się z wieloma rytuałami. Podczas pokoju do ziarna amarantusa dodawano miodu, zaś podczas wojen krwi jeńców. Pierwsi Europejczycy, którzy dotarli do Ameryki uznali go za diabelskie ziele i zakazali jego uprawy. Jak na ironię losu, roślina ta została ponownie odkryta dla Europy przez chrześcijańskiego mnicha. 

 

 

Polskie dobro 

 

Obecnie amarantus, nazywany także szarłatem, uprawiany jest niemal na całym świecie. Szczególną popularnością cieszy się w Ameryce Południowej i Północnej, Azji Wschodniej oraz w Afryce. Polscy rolnicy również coraz chętniej obsiewają swoje pola ziarnem amarantusa. 90% naszych krajowych upraw znajduje się na Lubelszczyźnie. 

 

 

Kilka faktów dietetycznych 

 

Zgodnie z klasyfikacją botaniczną amarantus nie jest zbożem, jednak ze względu na swoje zastosowanie często jest tak nazywany. Pseudozboża, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, nie zawierają glutenu i odznaczają się wieloma walorami odżywczymi. 

Według naukowców i dietetyków szarłat: 

  • jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego 
  • jako jedna z niewielu roślin zawiera komplet aminokwasów egzogennych, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego w dietach wegańskich i wegetariańskich 
  • stanowi doskonałe źródło wapnia, dlatego powinny go spożywać osoby narażone na osteoporozę oraz dzieci 
  • jest lekkostrawny, a jednocześnie zawiera duże ilości błonnika pokarmowego 

 

 

Zastosowanie 

 

Amarantus można kupić w kilku różnych formach. Na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy mąkę, popping i ziarno. Dodanie mąki amarantusowej do wypieków pozwala na wyeliminowanie chemicznych środków konserwujących, ponieważ szarłat wykazuje się właściwościami przedłużającymi trwałość i świeżość produktów. Dzięki swojemu wyśmienitemu lekko orzechowemu smakowi świetnie sprawdzi się nie tylko jako składnik domowych słodkości, ale także jako dodatek do pieczywa bezglutenowego, czy domowego makaronu. Popping to inaczej amarantus ekspandowany. Ta forma szarłatu doskonale nadaje się, jako zamiennik lub składnik musli, dodatek do deserów i koktajli. Ugotowane ziarno amarantusa może być stosowane podobnie do różnego kasz - gryczanej, jaglanej czy owsianej.