Algi – superżywność przyszłości

05-09-2014 | Posted by Paulina

Algi, inaczej zwane glonami są grupą roślin, która w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Mają one zdolność wytwarzania ogromnej ilości cennych substancji odżywczych - witamin, łatwo przyswajalnych substancji mineralnych oraz pełnowartościowego białka. Wszystkie ich właściwości sprawiają, że algi w pełni zasługują na miano superżywności przyszłości.

Najpopularniejsze algi stosowane w przemyśle spożywczym to:

Chlorella

Występuje w wodach słodkich. W ostatnich latach stała się jedną z najpopularniejszych alg zalecanych przez producentów zdrowej żywności.

 Co czyni chlorellę tak wyjątkową?

Jest najbogatszym źródłem cennego chlorofilu, dzięki czemu zyskała swoją nazwę. Chlorofil, barwnik nadający roślinom zielony kolor, wywiera korzystny wpływ na układ krwiotwórczy oraz odpornościowy. Przyspiesza procesy gojenia ran. Chlorella dostarcza również organizmowi człowieka:

  • Prowitaminę A (beta karoten) - niezbędną do regeneracji skóry oraz prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku
  • Witaminę B12 chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa
  • Żelazo – polecane osobom z tendencją do anemii, osłabionych, kobiet, które obficie miesiączkują
  • Mangan, miedź, kobalt, cynk, molibden
  • Pełnowartościowe białko (dzięki zawartości wszystkich niezbędnych aminokwasów) – można ją, więc stosować w dietach niskokalorycznych oraz wegetariańskich w celu uzupełnienia powstałych niedoborów białka

Ponadto, chlorella bogata jest w substancje unikalne, takie jak:

  • Chlorellin - działający jak antybiotyk dzięki własnościom hamującym rozwój bakterii
  • CGF (Chlorella Growth Factor) – poprawia funkcjonowanie naturalnej flory jelitowej  
  • Sporopolenina – wiąże metale ciężkie, sprzyjając ich usuwaniu z organizmu

Spirulina

Mikroskopijna, zielono – niebieska alga należąca do sinic. Zawiera wiele łatwo przyswajalnych dla człowieka substancji odżywczych, przede wszystkim:

  • Pełnowartościowe białko
  • Witaminy (B – karoten ), B12, A, D, E, K
  • Kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolenowy
  • Minerały: cynk, magnez, fosfor, potas
  • Fikocyjaninę – barwnik o silnych właściwościach przeciwutleniających (usuwa wolne rodniki)
  • Enzymy – konieczne do prawidłowego metabolizmu

Włączenie alg do codziennej diety zaleca się wszystkim osobom ceniącym zdrowy styl życia. Szczególnie poleca się je:

  • Osobom będącym na dietach odchudzających oraz wegetariańskich,
  • Przepracowanym, przemęczonym, narażonym na stres,
  • Cierpiącym na trądzik,
  • Podatnym na infekcje,
  • Chorującym na choroby przewlekłe (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zaćma, )
News Tags