Acerola – owocowa rekordzistka

22-01-2014 | Posted by Natalia

Wiśnie acerola są wyjątkowymi owocami, ponieważ zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i witaminy C (najwyższa jej zawartość wśród owoców uprawnych). W soku z aceroli znajduje się 30 razy więcej witaminy C niż w tym pomarańczowym (ok. 14 jego litrów odpowiada małej szklance soku z aceroli), a jeden jej owoc ma tyle samo witaminy C, co kilogram cytryn!

ACEROLA

Te niewielkie owoce przypominające swoim kształtem dobrze znane nam wiśnie zawierają też żelazo, wapń, fosfor oraz sporo witamin, np. A, B1, B2 i PP. Dzięki temu bardzo pozytywnie działają na ludzki organizm. Są pomocne, ponieważ:

  • zwiększają odporność
  • poprawiają ogólne samopoczucie
  • zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie
  • przyspieszają zwalczanie wolnych rodników
  • dostarczają potrzebną dawkę energii
  • opóźniają procesy starzenia
  • pomagają w tworzeniu kolagenu (prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zdrowe kości, chrząstki, dziąsła, skóra i zęby)
  • regulują działanie układów immunologicznego i nerwowego
  • usprawniają procesy psychiczne
  • pozwalają lepiej wchłaniać żelazo i przyswajać witaminę C

Wiśnie acerola uprawiane są w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Świeże owoce szybko się jednak psują, dlatego dostępne są w formie sproszkowanej. Zawiera ona te same składniki odżywcze, ale jednocześnie jest bardziej trwała. Może być dodawana do musli, soków, herbaty czy koktajli. W ten sposób podniesie ich wartość odżywczą idostarczy organizmowi potrzebnych witamin oraz minerałów.

Owoce aceroli sprawdzą się szczególnie u osób z osłabioną odpornością, które często chorują, ale także u tych, którzy są aktywni fizycznie, regularnie trenują lub mają osłabione naczynia krwionośne. Wiśnie te podawane są często również dzieciom – aby wzmocnić ich system immunologiczny i zapobiegać infekcjom.

News Tags