5 pomysłów na lekkie letnie obiady
Nie masz pomysłu na smaczny i lekki obiad, który nie obciąży Twojego żołądka podczas letnich upałów? Skorzystaj z przepisów ułożonych przez dietetyka Sensilab. Dziś przygotował on dla Ciebie 5 propozycji obiadowych, które możesz wypróbować, nawet jeśli jesteś na diecie. Spróbuj więc i wybierz swoje ulubione obiadowe danie na lato.

1. Kurczak z suszonymi pomidorami
Składniki (na 1 porcję):
- filet z kurczaka (120 g)
- pół cebuli
- 3 suszone pomidory
- łyżka oleju kokosowego
- 1,5 filiżanki ugotowanego makaronu razowego
- przyprawy: pieprz, sól morska, oregano, bazylia itd.
Kurczaka pokrój na kawałki, przypraw solą morską i pieprzem, a następnie odłóż na 10 minut. Ugotuj makaron, a suszone pomidory pokrój w paski. Na patelni podgrzej olej i podsmażaj kurczaka po 2 minuty z każdej ze stron, po czym przełóż go na talerz. Na patelnię wysyp pokrojoną w cienkie półplastry cebulę, smaż kilka minut, po czym dodaj suszone pomidory i smaż jeszcze przez ok. 10-12 minut, często mieszając. Dodaj kurczaka, ugotowany makaron i oregano. Patelnię przykryj i duś wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.
2. Szparagi zapiekane z ryżem i sezamem
Składniki (na 1 porcję):
- 6 szparagów
- 100 g filetu z indyka
- 1 łyżeczka parmezanu
- 1,5 filiżanki ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki nasion sezamu
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedź i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Indyka pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Ryż lekko podgotuj. Szparagi wraz z serem, kurczakiem, ryżem i nasionami sezamu zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
3. Placuszki z sosem paprykowym i wołowiną
Składniki (na 1 porcję):
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 80 g wołowiny (może być mielona)
- 1 papryka
- 1 mała cebulka
- 1 graść natki pietruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ulubione przyprawy
Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj z jajkiem i uformuj placki. Smaż na oleju kokosowym. Mięso podsmaż z cebulką i przyprawami, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś przez ok. 10-15 minut. Podawaj na placuszkach posypanych natką pietruszki.
4. Leczo z kurczakiem i fetą
Składniki (na 1 porcję):
- pół papryki
- pół średniej cebuli
- pół cukinii
- pół puszki pomidorów
- 25 g sera feta
- pół pojedynczej piersi z kurczaka
- 3 łyżki ryżu basmati (odmierz przed ugotowaniem)
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni na oleju kokosowym. Gdy się lekko zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę podsmaż, po czym dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, a następnie pomidory oraz ryż basmati. Dopraw ulubionymi przyprawami. Przykryj i duś do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaje fetę i zaczekaj, aż się rozpuści.
5. Krem marchewkowy z kurkumą i makaronem
Składniki (na 1 porcję):
- 4 marchewki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g filetu z indyka lub kurczaka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki makaronu razowego (odmierz przed ugotowaniem)
Ugotuj makaron razowy. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i duś przez 5 minut. Dodaj pokrojony w kostkę filet z indyka lub kurczaka. Dodaj posiekany czosnek, curry oraz przyprawy i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj obraną i pokrojoną na małe plasterki marchew, wlej wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj zupę przez ok. 30 minut - do czasu, aż marchew będzie miękka. Po przestudzeniu zmiksuj wszystko oraz dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany makaron oraz sok z cytryny, posyp wszystko natką pietruszki.