5 pomysłów na lekkie letnie obiady

5 pomysłów na lekkie letnie obiady

14-08-2015 | Posted by natalia

Nie masz pomysłu na smaczny i lekki obiad, który nie obciąży Twojego żołądka podczas letnich upałów? Skorzystaj z przepisów ułożonych przez dietetyka Sensilab. Dziś przygotował on dla Ciebie 5 propozycji obiadowych, które możesz wypróbować, nawet jeśli jesteś na diecie. Spróbuj więc i wybierz swoje ulubione obiadowe danie na lato.

1. Kurczak z suszonymi pomidorami

Składniki (na 1 porcję):

  • filet z kurczaka (120 g)
  • pół cebuli
  • 3 suszone pomidory
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 filiżanki ugotowanego makaronu razowego
  • przyprawy: pieprz, sól morska, oregano, bazylia itd.

Kurczaka pokrój na kawałki, przypraw solą morską i pieprzem, a następnie odłóż na 10 minut. Ugotuj makaron, a suszone pomidory pokrój w paski. Na patelni podgrzej olej i podsmażaj kurczaka po 2 minuty z każdej ze stron, po czym przełóż go na talerz. Na patelnię wysyp pokrojoną w cienkie półplastry cebulę, smaż kilka minut, po czym dodaj suszone pomidory i smaż jeszcze przez ok. 10-12 minut, często mieszając. Dodaj kurczaka, ugotowany makaron i oregano. Patelnię przykryj i duś wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.

2. Szparagi zapiekane z ryżem i sezamem

Składniki (na 1 porcję):

  • 6 szparagów
  • 100 g filetu z indyka
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1,5 filiżanki ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki nasion sezamu

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedź i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Indyka pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Ryż lekko podgotuj. Szparagi wraz z serem, kurczakiem, ryżem i nasionami sezamu zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

3. Placuszki z sosem paprykowym i wołowiną

Składniki (na 1 porcję):

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 80 g wołowiny (może być mielona)
  • 1 papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1 graść natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy

Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj z jajkiem i uformuj placki. Smaż na oleju kokosowym. Mięso podsmaż z cebulką i przyprawami, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś przez ok. 10-15 minut. Podawaj na placuszkach posypanych natką pietruszki.

4. Leczo z kurczakiem i fetą

Składniki (na 1 porcję):

  • pół papryki
  • pół średniej cebuli
  • pół cukinii
  • pół puszki pomidorów
  • 25 g sera feta
  • pół pojedynczej piersi z kurczaka
  • 3 łyżki ryżu basmati (odmierz przed ugotowaniem)
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni na oleju kokosowym. Gdy się lekko zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę podsmaż, po czym dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, a następnie pomidory oraz ryż basmati. Dopraw ulubionymi przyprawami. Przykryj i duś do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaje fetę i zaczekaj, aż się rozpuści.

5. Krem marchewkowy z kurkumą i makaronem

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 marchewki
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki makaronu razowego (odmierz przed ugotowaniem)

Ugotuj makaron razowy. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i duś przez 5 minut. Dodaj pokrojony w kostkę filet z indyka lub kurczaka. Dodaj posiekany czosnek, curry oraz przyprawy i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj obraną i pokrojoną na małe plasterki marchew, wlej wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj zupę przez ok. 30 minut - do czasu, aż marchew będzie miękka. Po przestudzeniu zmiksuj wszystko oraz dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany makaron oraz sok z cytryny, posyp wszystko natką pietruszki.

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe pomysły na śniadania, obiady i kolacje znajdziesz na naszym Facebooku.

News Tags