3 przepisy z mąki kokosowej: ciasteczka, omlet i budyń kokosowy

3 przepisy z mąki kokosowej: ciasteczka, omlet i budyń kokosowy

28-04-2017

Jeżeli jesteś łasuchem, musisz koniecznie spróbować mąki kokosowej! Produkt ten jest ciekawym zamiennikiem tradycyjnych mąk zbożowych, dzięki swojemu delikatnie słodkiemu smakowi idealnie nadaje się jako składnik dietetycznych ciast i deserów. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe. Jeszcze nie jesteś przekonany? Zobacz, jakie pyszne przepisy przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie! 

Bakaliowe ciasteczka z mąki kokosowej 

Składniki ( na 16szt): 

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier  i wiórki kokosowe. W drugiej ucieramy jajka z mlekiem kokosowym. Następnie do suchych składników dodajemy masę jajeczną oraz bakalie. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy. Ciastka pieczemy na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Budyń kokosowy 

  •  200ml mleka
  • 15g mąki kokosowej
  •  10g mąki ziemniaczanej
  •  łyżeczka cukru (lub zamiennika)
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • dodatki do podania (polecam migdały, orzechy, białą czekoladę)

 

  Suche składniki wymieszać dokładnie w szklance. Dolać do tego trochę mleka, by stworzyć papkę. Resztę mleka zagotować. Masę przełożyć do gotującego się mleka, ciągle mieszać trzepaczką, aż do osiągnięcia konsystencji budyniu. 

Dodać masło i wmieszać. Przelać budyń do naczynia i podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Najlepiej z dodatkami w postaci bakalii, świeżych owoców lub syropu owocowego. 

 

Naleśniki bananowe 

 

2 dojrzałe banany 

•3 jajka  

•2 łyżki mąki kokosowe

•2 łyżki miodu 

•szczypta cynamonu

•szczypta ekstraktu z wanilii 

olej kokosowy do smażenia

Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami za pomocą widelca lub blenderem. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na małym ogniu.