3 przepisy na legalne owsiane słodkości
Dzieci kochają łakocie, a że każdy z nas ma w sobie coś z dziecka, to często trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po coś słodkiego. To nic złego i wcale nie musimy z tym walczyć. Wystarczy zamienić kupne batoniki i ciasteczka, na te własnej roboty. Oto trzy przepisy na owsiane słodkie przekąski, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

Owies to bardzo wartościowe ziarno. Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Udowodniono, że posiada właściwości lecznicze- zmniejsza poziom złego cholesterolu, przez co pomaga w walce z chorobami układu sercowo- naczyniowego. Płatki owsiane są jednym z głównych składników zbilansowanej diety. Codzienne jedzenie owsianki może jednak porządnie dać się we znaki. Mamy dla Was 3 propozycje zdrowych deserów na bazie mąki pozyskiwanej z ziarna owsa, które pomogą Wam uciec od kulinarnej rutyny.
Owsiane ciasteczka
-2 szklanki mąki owsianej*
-1 łyżeczka proszku do pieczenia*
-50g oleju kokosowego*
-5 łyżek miodu/syropu z brązowego ryżu (wersja mniej słodka) lub 7 łyżek (wersja b.słodka)
-65g jogurtu naturalnego
-1 jajko
-4 łyżki dowolnych bakalii: np. żurawina, rodzynki, orzechy*
* składniki dostępne w sklepie Sensilab
Przygotowanie:
1. Rozpuść olej wraz z miodem/syropem i odstaw do ostygnięcia
2. Rozgrzej piekarnik do 160 C.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W misce roztrzep jajko z jogurtem i dodaj rozpuszczony olej wraz z miodem/syropem, wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj mąkę i proszek, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładaj po łyżce masy i formuj łyżeczką płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz 10 minut z termoobiegiem lub 13 minut bez termoobiegu.
Ciasto bananowe
Składniki:
- 4 szklanki mąki owsianej*
- 2 banany
- 1 szklanka cukru ksylitolu*
- 2 szklanki mleka sojowego*
- 200g oleju kokosowego*
- 2 łyżki sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Miksujemy banany z ksylitolem na gładką masę.
2. Dosypujemy na zmianę mąkę z mlekiem sojowym za każdym razem dokładnie mieszając.
3. Dodajemy stopniowo olej i sodę
4.Wylewamy ciasto do dużej blachy i pieczemy 50 min w 180 stopniach
Czekoladowe ciasto owsiane
Składniki:
-12 łyżek płatków owsianych
-1 szklanka mleka owsianego*
-4 łyżki kakao (osobno 2+2)*
-2 rządki dobrej czekolady gorzkiej/deserowej z dużą zawartością kakao
-2 łyżki wiórków kokosowych
-4 łyżki mąki owsianej*
-2 jajka
- 2 czubate łyżki Musu z 4 orzechów BIO*
-5 łyżek (z górką) ksylitolu*
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szczypty soli
Wykonanie:
- 2 łyżki kakao rozpuszczamy w mleku owsianym, zalewamy nim płatki owsiane.
- Jeden rządek czekolady kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do owsianki.
- Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy na kilka godzin.
- Do owsianki dodajemy mąkę owsianą, krem orzechowy, szczyptę soli, ksylitol, proszek, sodę i pozostałe kakao.
- Nastawiamy piekarnik na 180*C.Żółtka oddzielamy od białek.
- Żółtka dodajemy do masy, mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli dodajemy pianę do masy.
- Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki, dosypujemy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do silikonowej keksówki.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180*C