3 przepisy na legalne owsiane słodkości

13-09-2016

Dzieci kochają łakocie, a że każdy z nas ma w sobie coś z dziecka, to często trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po coś słodkiego. To nic złego i wcale nie musimy z tym walczyć. Wystarczy zamienić kupne batoniki i ciasteczka, na te własnej roboty. Oto trzy przepisy na owsiane słodkie przekąski, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

Owies to bardzo wartościowe ziarno. Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Udowodniono, że posiada właściwości lecznicze- zmniejsza poziom złego cholesterolu, przez co pomaga w walce z chorobami układu sercowo- naczyniowego. Płatki owsiane są jednym z głównych składników zbilansowanej diety. Codzienne jedzenie owsianki może jednak porządnie dać się we znaki. Mamy dla Was 3 propozycje zdrowych deserów na bazie mąki pozyskiwanej z ziarna owsa, które pomogą Wam uciec od kulinarnej rutyny.

Owsiane ciasteczka

      -2 szklanki mąki owsianej*

     -1 łyżeczka proszku do pieczenia*

     -50g oleju kokosowego*

     -5 łyżek miodu/syropu z brązowego ryżu (wersja mniej słodka) lub 7 łyżek (wersja b.słodka)

     -65g jogurtu naturalnego

     -1 jajko

     -4 łyżki dowolnych bakalii: np. żurawina, rodzynki, orzechy*

* składniki dostępne w sklepie Sensilab

Przygotowanie:

1. Rozpuść olej wraz z miodem/syropem i odstaw do ostygnięcia

2. Rozgrzej piekarnik do 160 C.

3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W misce roztrzep jajko z jogurtem i dodaj rozpuszczony olej wraz z miodem/syropem, wymieszaj dokładnie.

4. Dodaj mąkę i proszek, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładaj po łyżce masy i formuj łyżeczką płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz 10 minut z termoobiegiem lub 13 minut bez termoobiegu.

 

Ciasto bananowe

Składniki:

- 4 szklanki mąki owsianej*

- 2 banany

- 1 szklanka cukru ksylitolu*

- 2 szklanki mleka sojowego*

- 200g oleju kokosowego*

- 2 łyżki sody oczyszczonej

Wykonanie:

1. Miksujemy banany z ksylitolem na gładką masę.

2. Dosypujemy na zmianę mąkę z mlekiem sojowym za każdym razem dokładnie mieszając.

3. Dodajemy stopniowo olej i sodę

4.Wylewamy ciasto do dużej blachy i pieczemy 50 min w 180 stopniach

 

Czekoladowe ciasto owsiane

Składniki:

-12 łyżek płatków owsianych

-1 szklanka mleka owsianego*

-4 łyżki kakao (osobno 2+2)*

-2 rządki dobrej czekolady gorzkiej/deserowej z dużą zawartością kakao

-2 łyżki wiórków kokosowych

-4 łyżki mąki owsianej*

-2 jajka

- 2 czubate łyżki Musu z 4 orzechów BIO*

-5 łyżek (z górką) ksylitolu*

-1/2 łyżeczki sody

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 szczypty soli

 

Wykonanie:

  1. 2 łyżki kakao rozpuszczamy w mleku owsianym, zalewamy nim płatki owsiane.
  2. Jeden rządek czekolady kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do owsianki.
  3. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy na kilka godzin. 
  4. Do owsianki dodajemy mąkę owsianą, krem orzechowy, szczyptę soli, ksylitol, proszek, sodę i pozostałe kakao.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180*C.Żółtka oddzielamy od białek.
  6. Żółtka dodajemy do masy, mieszamy.
  7. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli dodajemy pianę do masy.
  8. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki, dosypujemy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do silikonowej keksówki.
  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180*C