Jaka dieta dla osób z zespołem jelita drażliwego?

27-06-2014 | Posted by Paulina

Odpowiednia dieta korzystnie wpływa na przebieg choroby oraz sprzyja zmniejszeniu dolegliwości.
Powinna być przede wszystkim częściowo eliminacyjna co oznacza, że z jadłospisu zaleca się
wyeliminować te produkty, które mogą zaostrzać objawy. Najlepiej jest spożywać 5 posiłków dziennie,
przy czym przerwy między nimi nie powinny przekraczać 3-4 godzin.

 Jaka dieta dla osób z zespołem jelita drażliwego? 

Odpowiednia dieta korzystnie wpływa na przebieg choroby oraz sprzyja zmniejszeniu dolegliwości.
Powinna być przede wszystkim częściowo eliminacyjna co oznacza, że z jadłospisu zaleca się wyeliminować te produkty, które mogą zaostrzać objawy. Najlepiej jest spożywać 5 posiłków dziennie, przy czym przerwy między nimi nie powinny przekraczać 3-4 godzin.

Czy wiesz, że przebieg choroby najsilniej zaostrzają produkty bogate w cukry fermentujące?

Do tego typu węglowodanów należą te, które nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego i powodują „ściąganie” wody do światła jelit. Dodatkowo stanowią one materiał odżywczy dla flory bakteryjnej jelit. Bakterie metabolizując cukry, wytwarzają duże ilości gazów jelitowych, co sprzyja powstawaniu wzdęć brzucha.

Jak skomponować dietę ubogą w cukry fermentujące?

Zasady takiej diety możemy opracować korzystając z FODMAPs (podział cukrów fermentujących w zależności od długości ich łańcucha).

Których cukrów unikać?

Należy ograniczyć spożycie:

  • Laktozy (cukier występujący w cukrach prostych)
  • Fruktozy (obecna w słodkich owocach, miodzie, napojach słodzonych napojem fruktozowo-glukozowym)
  • Fruktanów ( czosnek, cebula)
  • Galaktanów (rośliny strączkowe) 
  • Poliole (np. sorbitol, ksylitol – występują w owocach pestkowych, stanowią słodziki wielu napojów)

Polecamy!

Witaminy i Minerały

Dla doskonałego funkcjonowania całego organizmu!

Zamów tutaj>>

News Tags